Atmosfere iz Gradca - preko Dunaja, New Yorka in in Massachusettsa - v Ljubljano in Celje

kr
03.08.2024 05:50

Multimedijska instalacija z naslovom Atmosfere - umetnost, podnebje in raziskovanje vesolja, ki je del avstrijske razstave Steiermark Schau 2023, gostuje v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana 
Domen Pal

Postavitev, ki na edinstven način združuje umetnost in znanost, je od srede na ogled v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL), 21. avgusta pa se seli v Tehnopark v Celje.

Projekt združuje video umetnost, eksperimentalni film, sodobno kompozicijo in znanost. Po primarni postavitvi v Gradcu je gostovala na Dunaju, v New Yorku in Massachusettsu, ta mesec pa je kot plod sodelovanja graškega muzeja Universalmuseum Joanneum z Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani na ogled tudi v Sloveniji, so sporočili iz Joanneuma.

Razstava, ki jo je za Steiermark Schau 2023 kurirala Astrid Kury, oblikoval in zasnoval pa Alexander Kada, priča o moči sodelovanja umetnosti in znanosti pri reševanju temeljnih vprašanj našega časa. Razstavo so ustvarili mednarodni umetniki in umetnice ter raziskovalci in raziskovalke, povezani z avstrijsko Štajersko. Na ogled je deset video umetniških prispevkov 17 umetnikov in umetnic iz devetih držav ter 11 raziskovalnih poročil o atmosferah na Zemlji in drugih planetih, ki jih je prispevalo 22 znanstvenikov in znanstvenic iz 12 držav.

Z znanstvenimi prispevki so sodelovale priznane raziskovalne ustanove, kot so Inštitut za vesoljske raziskave, Medicinska fakulteta v Gradcu in Mednarodni raziskovalni center za kulturne študije na Univerzi za umetnost v Linzu in na Dunaju. Mednarodno priznani umetniki pa so poskrbeli za umetniške prispevke, s katerimi so si drznili pogledati v nebo in raziskovati umeščenost človeka v svetu. Filmske prispevke na temo umetnosti, podnebnih sprememb in vesoljskih raziskav si je mogoče ogledati na polkrožnem platnu. S podporo posebne zvočne spremljave bodo obiskovalci in obiskovalke razstave izkusili posebno multimedijsko razstavno doživetje, so prepričani organizatorji.

Steiermark Schau je v prihodnost usmerjen bienalni razstavni format, ki obravnava aktualna vprašanja, s katerimi se sooča sodobna družba, ter jih osvetli z umetniškega in znanstvenega vidika. Na pobudo avstrijskoštajerske deželne vlade in v izvedbi Universalmuseuma Joanneum - najstarejšega in drugega največjega muzeja v Avstriji - se razstava ukvarja z sodobnimi temami ter prinaša inovativne razstavne formate.

Naslednja razstava bo od aprila do novembra 2025. Osrednja lokacija bo grad Eggenberg v Gradcu, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine  Obiskovalci se bodo lahko potopili v svet Eggenbergov in odkrili vznemirljive vzporednice s sedanjostjo, so napovedali organizatorji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta