Brez lobiranja in z rezervnim scenarijem

Petra Zemljič Petra Zemljič
20.03.2019 14:51

Projekt Evropska prestolnica kulture se iz leta v leto spreminja, izjemnega pomena pa je, da mesto natančno ve, kakšna bo njegova nova podoba in kaj bodo storili, če ne bodo dobili naziva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Liverpoll 2008, gostovanje francoske skupine La machine
EPK Liverpool

Ministrstvo za kulturo je v ponedeljek gostilo predstavnike slovenskih mest, ki naj bi predvidoma do konca tega leta vložila kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. Prišli so iz Nove Gorice, Ljubljane, Kranja, Lendave in Ptuja. Pobudo EPK je zbranim predstavil vodja koordinacijske skupine EPK pri Evropski komisiji Sylvain Pasqua in poudaril, da je EPK odlična priložnost in gonilna sila največje spremembe mesta, naziv pa velika čast, a tudi odgovornost. Ob enem od slovenskih mest bo tega leta EPK še v prihodnjem letu izbrano mesto v Nemčiji.
Uvodni pozdrav je pripadel novemu ministru za kulturo Zoranu Pozniču, ki v EPK 2025 vidi predvsem skupno željo po povezovanju. Pomembno se mu zdi, da smo člen širše družine evropskih narodov in da stremimo k istemu cilju. Ob tem ne smemo pozabiti, dodaja, na našo raznolikost in na vse, kar nas osmišlja kot del te velike družine. In ravno v kulturi je možnost povezovanja izredno velika. Sekretar na ministrstvu Igor Teršar je nato še enkrat povzel bistvene točke razpisa za EPK 2025, ki je bil objavljen februarja, mesta pa morajo namero o vložitvi prijave poslati najpozneje do 30. novembra, pravilno izpolnjene razpisne obrazce pa do konca decembra. Strokovni svet, sestavljen iz neodvisnih strokovnjakov, bo nato izbral mesta, ki bodo v ožjem izboru, predvidoma februarja 2020. Do konca leta pa bo izbral mesto, ki bo kulturna prestolnica Evrope 2025.

Presenetite!

Sylvain Pasqua je projekt EPK označil kot fleksibilno evropsko pobudo in bodoče prijavitelje pozval, naj jih presenetijo z dokumentom, ki bo koristil vsem prebivalcem. "Sledite našim kriterijem, seveda, a tudi zapišite, kar je relevantno za vaše mesto. Ne skočite direktno v oblikovanje pobude, kajti potem, ko ste že dobili EPK 2012, so se postopkovna pravila malce spremenila. Prej nismo imeli niti izbornih pravil, zdaj pa je vse drugače. Reka je prvo mesto, ki bo EPK po novih pravilih. Najpomembneje je, da se vprašate, kaj si želite in kaj lahko storite, da bo vaše mesto evropska prestolnica kulture," je sporočil.
Natančno seveda ni znal povedati, kaj je prava formula za uspeh, a nujno je, da imajo prijavitelji odgovore o zmogljivosti mesta za izvedbo vseh dogodkov, tudi o o tem, ali je na voljo ustrezna infrastruktura (če ni, je treba to temeljito načrtovati) in pa mestni proračun, ki bo sploh omogočil izvedbo EPK. Bistveno se mu še zdi, da se mesto želi odpreti tudi drugim evropskim državam, hkrati pa naj poveže meščane s kulturnimi predstavniki v mestu, da bi ti slišali še njihove želje. "EPK je evropska blagovna znamka, vrednost naziva je velika. Kultura ima izjemno vlogo pri razvoju mest in vse več jih daje poudarek temu področju. So pa tudi težave, ker so si nekateri zastavili preveč. Prej ni bilo obvez, zdaj pa so. Kandidati se morajo zavedati te širše evropske prihodnosti, hkrati pa vedeti, kako bo EPK, ko obiskovalci gredo, odzvanjal v mestu. Nujna je kulturna strategija, jasen dokument s cilji, z odgovornostmi in ukrepi. Zato se pred načrtovanjem posvetujete s prebivalci, naj izrazijo želje in naj ne bodo le obveščeni. EPK je pravo tekmovanje in čim bolj izkoristite zagon, ki ga prinese postopek razpisa, tudi če na koncu ne dobite naziva. Ne lobirajte, raje imejte rezervni scenarij," je bil jasen evropski predstavnik.

Važna je sprememba

Primere uspešnih praks, kako so se projekta EPK sploh lotili, sta na posvetu predstavila direktor Inside Track in član vodstva EPK Liverpool 2008 Neil Peterson ter direktorica EPK Reka 2020 Emina Višnić. Britansko mesto je izpeljalo enega najuspešnejših in najboljše pripravljenih projektov evropske prestolnice kulture doslej. Število turistov se tam povečuje, v mesto se vračajo mladi. "Meščani so bili takrat v projekt zelo vključeni. In to je bilo odločilno za zmago. Odločevalci bodo gotovo razmišljali o pomenu spremembe, kaj torej se bo v mestu, ki bo EPK, spremenilo, in kakšen je dolgoročni učinek projekta." Emina Višnić je izpostavila pomen ekipe, ki pripravlja EPK. Ljudje v njej morajo dobro sodelovati med seboj, seveda ob podpori lokalnih oblasti. "Bistven je tudi vložek vseh organizacij, ki sodelujejo, odnosi morajo biti urejeni. Komunicirajte s potencialnimi sponzorji in tudi mediji," je še poudarila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta