Demonstracija tihe represije

Matic Majcen
09.05.2020 06:30

(Filmska kritika) Presenetljiva spletna uspešnica Asistentka režiserke Kitty Green nam s prijemi neodvisnega filma razgali korporativno kulturo, ki je omogočala spolne zlorabe znotraj ameriške filmske industrije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Asistenka je dokaj daleč od tipičnega ameriškega pripovednega filma, saj večinoma ne temelji na gradnji konflikta ali vzpostavitvi končnega razpleta.
Netflix

Medtem ko kinodvorane v večini zahodnih držav še naprej ostajajo zaprte, so močno izkrivljene tudi številke gledanosti, ki jih običajno objavljajo prikazovalci in distributerji. Ker je bila ta statistika v minulih tednih praktično na ničli, je edini relevanten podatek ostal tisti o gledanosti filmov v spletnem okolju. Na teh lestvicah je v minulih dneh razumljivo blestel film Troli na svetovni turneji (Trolls World Tour, 2020), ki ga je podjetje Universal zaradi zaprtja kin poslalo neposredno k ponudnikom spletnih vsebin. Takoj za njim so te lestvice razkrile sila presenetljivo spoznanje – na visokem drugem mestu se je namreč povsem nepričakovano znašel neodvisni film Asistentka (The Assistant) režiserke Kitty Green.
Asistentka je film, ki sicer nosi letnico 2019, saj so ga že lani avgusta premierno predstavili na ameriškem festivalu Telluride, glasneje pa se je o njem začelo govoriti letos februarja, ko so ga vzporedno predvajali na festivalih v Sundanceu in Berlinu. Gre za prvi igrani film 35-letne Greenove, ki je bila do sedaj bolj poznana po svojih dokumentarcih – njen celovečerec Ukrajina ni bordel smo denimo leta 2014 gledali tudi na piranskem Festivalu evropskega in mediteranskega filma. Prav zaradi tega dokumentarističnega ozadja naziv igranega filma tudi pri Asistentki nekoliko zavaja, saj sta kontekst in namen tega filma bistveno bolj povezana z resničnostjo kot pri večini igrane produkcije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta