Dragu Jančarju črnogorska nagrada Stefana Mitrova Ljubiše

mh
18.08.2019 18:32

V okviru festivala Grad teatar v Budvi vsako leto tudi predstavitev uglednega književnika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drago Jančar na podelitvi v Budvi
Beletrina

Drago Jančar je letošnji prejemnik nagrade Stefana Mitrova Ljubiše. Podeljuje jo festival Grad teatar iz Budve. Letos je na Trgu pesnikov v Starem gradu mesta nastopil slovenski pisatelj, ki mu je v Črni gori izšel prevod romana Te noči sam je video - To noč sem jo videl. Knjiga, ki je očarala že mnoge bralce po vsej Evropi, je torej osvojila tudi Črnogorce. Pisatelj po mnenju žirije "s svojim pripovedovanjem osmišlja moderni svet in nasprotuje njegovemu brezupu, nasilju, represiji in zlu".
Festival Grad teatar je zasnovan kot prerez sodobnih ustvarjalnih praks, predvsem gledaliških, pa tudi glasbenih, likovnih in literarnih. Od leta 1987, ko so organizirali prvega, obuja mediteranski duh starega mesta, naseljuje njegove trge, ulice, pa tudi dele Budve zunaj strogega starega centra. Vse mesto festival spremeni v sceno na prostem, kjer vsak obiskovalec postane udeleženec umetniškega dejanja. Vsako leto festival obišče blizu 15 tisoč kulturistov, kot jih imenujejo. Festivala so se v njegovih treh desetletjih udeležili mnogi eminentni gostje iz regije, pa tudi iz tujine, denimo avstralski Strange Fruit ali nemški Titanik, Volcano Theatre, Atis Teater, moskovski Ruben Simonov, Roma Teater Pralipe, izraelski Vertigo ali Ruhrteater.
Poseben fenomen predstavlja tudi literarna manifestacija na vsakokratnem festivalu, imenovana Trg pesnikov, ki pomeni enkratno druženje književnikov in publike. Dosedanji literarni gostje trga so bili Ronald Harwood, György Konrád, Tadeusz Różewicz, Borislav Pekić, Milorad Pavić, Dušan Kovačević, Izet Sarajlić, Luko Paljetak, David Albahari, Svetislav Basara, Miljenko Jergović, Andrzej Stasiuk, Ante Tomić, Renato Baretić, Filp David, Goran Vojnović, Srećko Horvat, Amir Or ... in letos v tej izbrani družbi tudi Dragi Jančar. Grad teatar se poleg vsega ukvarja tudi z založništvom. (mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta