Festival Enimation: Odrešujoča otroška domišljija

Žiga Brdnik
13.11.2020 21:00

Jubilejni, 10. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, ki je v teh dneh zaradi omejitvenih ukrepov predvajan iz Maribora v virtualno okolje svetovnega spleta, prinaša zdravilno moč domišljije mladih filmark in filmarjev z vsega sveta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaški film Kdo so tu prijatelji
Enimation

Zahtevni in čudni časi so nas zajeli v zadnjih mesecih in letih. Časi, v katerih odrasli vedno bolj izgubljeno tavamo, medijsko posredovan svet, bliskovito pospešen z vedno novimi tehnološkimi inovacijami, pa nam pogosto služi kot pribežališče pred vedno bolj kompleksno in zahtevno realnostjo. V tem krasnem novem svetu na videz neskončnega virtualnega gozda pogosto več ne vidimo posamičnih dreves, ki ponujajo zatočišče in oddih. Mogoče se v takšnem stanju iztirjene percepcije naših utirjenih umov ni zgrešeno obrniti na tiste mlade upe, ki od vse te norosti še niso pokvarjeni, preplavljeni in zbegani. Še več, program festivala Enimation vsako leto znova dokazuje, da lahko prav domišljija in neukalupljeni pogled otrok in mladih ponujata odgovore na izzive današnjega časa ali vsaj dobrodošel ustvarjalni oddih od mašinerije sodobnega sveta.

V poplavi desetin zanimivih filmskih izdelkov, ki so vsi po vrsti vredni ogleda, bomo zgolj za potrebe lažje ponazoritve izpostavili tri kratke filme, iz vsake starostne kategorije festivalskega programa po enega. Ves program si je le še jutri, v soboto, mogoče brezplačno ogledati na spletni strani festivala enimation.si, ob 18. uri pa bo na spletu predvajana tudi zaključna slovesnost festivala s projekcijo vseh zmagovalnih filmov.

Preroški recept za hude čase

Ob ogledu filma Boljši kot to skupine ruskih otrok, starih od enajst do štirinajst let, pod mentorstvom Poline Šezion človek dobi kar kurjo kožo. Neznano rusko mesto, vzniknjeno izpod številnih ustvarjalnih rokic s pomočjo svinčnikov, barvic in kolažev, se nenadejano znajde sredi izredne situacije. Ljudje, ki nekaj zapojejo, zrastejo v neslutene višine in tako prerastejo okvire svojih hiš, avtomobilov in mesta, kar začne ogrožati ustaljeni red. Župan v navalu panike ukaže prelepiti usta vsem meščanom in meščankam, da bi ustavil epidemijo. Ko pride domov, pa tudi ženo najde v njeni gigantski različici. Pred njegovo hišo se zgodi upor, ko običajni ljudje v strahu obtožujejo novonastale velikane in obratno. Rešitev je preprosta, a genialna. Županova žena pozove k umiku velikanov - ki tako ne morejo več živeti v tesnih prostorih mesteca -, župan pa sam zapoje, da bi zrasel in se pridružil ženi na pohodu proti sončnemu zahodu, ki zaznamuje srečen konec potencialno katastrofalne situacije. Po eni strani brutalno resnična opažanja razklanosti in netolerantnosti sodobne družbe do drugačnih, po drugi pa izjemna solidarnost, požrtvovalnost in ljubezen do sočloveka ter njegovega umetniškega izražanja kar vejejo iz teh filmskih podob. Preroški film je, večkrat preverjeno, nastal lani, ko korone in z njo povezane nove realnosti še ni bilo mogoče slutiti. Ali pač?

Film brazilskih mladostnikov Blato govori o ekoloških katastrofah v mestih Mariana in Brumadinho.
Enimation

Ganljivo in grozljivo posvetilo

Njihovi nekoliko starejši brazilski kolegi in kolegice, stari od 15 do 19 let, so s filmom Blato, nastalim pod mentorstvom Alexandra Juruene, prav tako pognali mravljince po telesu. Za svojo temo so vzeli dve od največjih ekoloških katastrof v brazilski zgodovini doslej, v katerih je strupeno blato iz dotrajanih rudniških jezov preplavilo mesti Mariana in Brumadinho ter ob tem ubilo na desetine ljudi, tisočem pa vzelo domove. V filmu grozljiva glina preplavlja vsakodnevne predmete, prostore in kričeče obraze ter boleče avtentično prikaže srhljivost izkušnje brazilskih ljudi, ki so pretrpeli vesoljni potop. Gibljive sličice, nastale v tehniki stop animacije, se končajo z ganljivim posvetilom vsem preminulim živim bitjem - ne le ljudem, ampak tudi rastlinam in živalim. Srčno sočutje in ostro zavedanje bližajoče se preteče ekološke katastrofe bi si za zgled lahko vzeli tudi politični in gospodarski odločevalci; ne nazadnje bi bilo možno po poročanju okoljevarstvenikov tudi dotični nesreči preprečiti, če bi korporaciji Samarco in Vale vlagali več sredstev v vzdrževanje jezov in manj v lastne žepe.

Ujeti v umu

Brina Cidelnik in Miha Filipčič nam pod mentorstvom Toma Gomizlja iz Luksuz produkcije s filmom Ujet v umu dajeta enega od pomembnejših odgovorov, zakaj družba pogosto dopušča, da se tako kruti in brezčutni dogodki vedno znova ponavljajo.

Prikaz ustvarjalnega procesa estonskega filma Sesalec
Enimation

Deček se po trku v drevo nevede znajde v svetu svojega uma, kjer ga začno preganjati moreče pošasti in utesnjujoče situacije. Te pošasti se niso kar pojavile od nikoder, ampak prihajajo iz priljubljenih popkulturnih grozljivk, ob katerih trepetamo tudi sami, ko si jih za zabavo zavrtimo na domači televiziji ali obiščemo kino, da odmislimo vsakdanje skrbi. Iz morastih sanj ga prebudi šele zaskrbljena prijateljica, ki mu v težkih trenutkih stoji ob strani. Pogosto se srhljive stvari dogajajo ob tihem privoljenju ljudi, ki so ujeti v svojo vsakdanjo preživetveno rutino in neprestano delujoč ter neskončen tok informacij procesirajoči um. Da je to lahko nevarnost in da nas tega lahko reši le pristen in iskren človeški stik, razumejo tudi otroci in mogoče bi jim bilo pri tem treba pogosteje prisluhniti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta