Festival Prepišno uredništvo letos ponuja Mešano na žanru

K. Š.
08.05.2023 05:00

Festival bralne kulture Prepišno uredništvo, ki ga organizira LUD Literatura, se po treh letih seli nazaj v pomladni termin - začenja se danes in se konča v četrtek, 11. maja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot založba, ki je pred kratkim začela izdajati zbirko Piknik, posvečeno izključno žanru, želi LUD Literatura odpreti prostor za razmislek o žanrskem pisanju. 
LUD Literatura

Organizatorji so verigo dogodkov, ki se bodo zvrstili v tekočem tednu, poimenovali Mešano na žanru. Osrednja tema festivala je žanrska literatura na vse mogoče načine.

Žanr je namreč tisto, kar nas pogosto spravlja v zadrego. Obkroža ga mnogo predsodkov: da gre za neresno, shematično literaturo, ki zanima le nišno občinstvo, da branje žanra ponuja zgolj preprost eskapizem. Na Oddelku za primerjalno književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti na primer še vedno ne najdemo nobenega predmeta, posvečenega žanrskemu pisanju, poudarjajo organizatorji. 

Zna pa nas žanr tudi očarati! Dobro napisan žanrski roman lahko postavi kritično ogledalo družbi, potuji nekatere njene aspekte in pomembno prispeva k razumevanju sveta, v katerem živimo. Kje je torej mesto žanra? Ima tudi eskapizem, ki ga ponuja, svojo vrednost? Kaj pa žanr v Sloveniji? Kaj naj si mislimo o navdušenju slovenskih bralk in bralcev nad kriminalko? Zakaj se nekateri drugi žanri tu nikoli niso uveljavili? Je žanr za založbe tvegana ali varna izbira? Na vsa ta vprašanja bodo odgovore iskali v dnevni sobi uredništva na Trubarjevi 51 v Ljubljani. Med drugim se bodo v torek o zlatih pravilih žanra in o njegovem preigravanju pogovarjali Mirt Komel, Maja Novak, Primož Mlačnik in Ana Geršak.

Na nekatere dogodke se je treba predhodno prijaviti, večina (okroglih miz in predavanj) pa je odprta za širše občinstvo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta