Festival vročega punka v Mariboru

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
09.05.2019 22:10

V petek bodo na festivalu Punkrock koridor v mariborskem Gustafu nastopili Saša 21, Atheist rap, Antitodor, Abergaz in No more Idols

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novosadski Atheist Rap 
Ivan Miladinović

Puljski Saša 21 v tem času zaključuje snemanje drugega albuma. "S temi pesmimi se bo skupina dokončno profilirala v boogie punk rock," pravi kitarist in pevec skupine Sale Veruda, tisti, ki je pred 38 leti naredil skupino Kud Idijoti. Ko je zaradi smrti pevca Branka Črnaca Tuste kultni bend prenehal delati, je z novo ekipo stopil na še neprehojeno pot boogie punk rocka. "Gre navidez za tisto, kar so ljudje že neštetokrat slišali, vse je enostavno, trije inštrumenti, trije akordi, a je neprimerljivo z drugimi. Tega nismo matematično skalkulirali, ampak je samo nastalo."

Kreativci delajo, ker morajo

Sale Veruda poudari, da je glasba stvar čustev, a vseeno vpliva na stanje zavesti. "Manj učinkovita je, ko gre za družbene, socialne in predvsem politične spremembe. Še noben bend nikoli ni zrušil vlade. Kreativen človek ustvarja predvsem zaradi sebe, če v okolici kdo meni, da mora tisto, kar je naredil, slišati, bo slišal." Skupina Saša21 bo v Mariboru predstavila pesmi z novega albuma.
Antitodor je drugi istrski bend. "Pulj je bil od nekdaj rockovsko mesto, ima veliko kreativcev, glasba je samo eden od načinov za izražanje idej," pravi pevec skupine Zoran Todorović - Todor. "Ljudje se od ostalih na Hrvaškem razlikujejo po tem, da so bolj odprti, blažji, pripravljeni sprejeti drugačno in novo." O punku pravi, da je v nepravem času izgubil veliko uporništva. "Prav zdaj, ko imamo roparski kapitalizem, ki je prinesel slabo življenje, bi punk moral biti na vrhuncu. Na srečo so še skupine in posamezniki, ki se ne predajo, žalostno je samo, da pri tem sodeluje vse manj mladih ljudi." Pravi, da je skupina Antitodor tudi po 23 letih dela v dobri kondiciji. "Še vedno sanjamo o lepšem in bolj pravičnem svetu za vse. Če ne bi verjeli, da lahko svet spremenimo, nas ne bi bilo." V Gustafu bodo odigrali izbor pesmi s štirih albumov.

Tri desetletja Atheist Rapa

Novosadski Atheist Rap letos praznuje tridesetletnico neprekinjenega delovanja. "Obletnico praznujemo s koncerti po regiji. To nas utrjuje in ohranja v dobri formi," je dejal pevec Aleksandar Popov - dr. Pop. Kitarist Vladimir Radusinović - Radule spomni, da je skupina pred desetletjem del cirkusa, imenovanega Nick Slaughter za predsednika, s katerim so ironizirali srbske politične razmere. Rob Stewart, ki je v televizijski akcijski seriji v devetdesetih letih prejšnjega stoletja upodobil tega nepremagljivega junaka, je prišel v Srbijo reševati razmere. "Takrat so vesti o Slaughterju in Atheist Rapu za dva tedna zamenjale Novaka Đokovića na naslovnih straneh časopisov v Srbiji," se spominja Radule. Dr. Pop dodaja, da je Rob Stewart imeniten človek z velikim smislom za humor, a tudi kritik političnega dogajanja. "Iz ZDA se je vrnil v Kanado, ker ni prenesel ozračja, ki ga je vsilil boj proti terorizmu." V Gustafu bodo zaigrali 25 največjih hitov s treh desetletij dela. "Podprite underground bende in subkulturo!" je še sporočilo Novosadčanov Mariborčanom.
Na festivalu bodo nastopili še zagrebški Abergaz in No more Idols. Abergaz delujejo od leta 2006, igrajo hitri, umazani punk, besedila so provokativna, naperjena proti konservatinosti, ki dela družbo zatolhlo. No More Idols so na sceni več kot deset let, izdali so tri plošče in posneli celovečeren film Fiasko. Pojejo o nenehnem slabšanju razmer za življenje, ki jih bogati dopustijo nižjim slojem, in o tlačenju ljudi, ki ga oblasti niti ne skrivajo več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta