Fundacija, nagrada, film in torta Saše Deva

Petra Vidali Petra Vidali
23.03.2023 14:45

Ob zaključku razstave Saša Dev, arhitekt so v Umetnostni galeriji Maribor predstavili pobude, ki so izšle iz razstavnega projekta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hutterjev blok bo v nedeljo dobil svojo torto. 
Marko Vanovšek

Umetnostna galerija Maribor (UGM) je ob izteku razstave Saša Dev, arhitekt pripravila tiskovno konferenco, na kateri je predstavila iniciative in rezultate, ki jih je spodbudil razstavni projekt.

Predsednik Društva arhitektov Maribor Andrej Šmid je seznanil s procesom ustanavljanja Fundacije Saše Deva na področju arhitekture in urbanizma. Pobuda za fundacijo je nastala na konferenci o arhitektu modernega Maribora, ki so jo februarja pripravili ob razstavi, zdaj pa ima fundacija že ustanovno listino in statut. Fundacija je primerljiva z drugimi arhitekturnimi iniciativami, ki so namenjene spodbujanju razvoja področja z nagradami. Maribor doslej ni imel arhitekturnih nagrad, odslej pa bo status enega redkih arhitekturnih središč - gre za mesta, v katerih arhitektura tudi nastaja in se ne le izvaja - potrjeval tudi z arhitekturnimi nagradami. Podeljevali bodo nagrado Saše Deva za izstopajoče arhitekturne dosežke, priznanje Saše Deva za dolgotrajno mentorsko delo in štipendijo Saše Deva za raziskave manj znanih del mariborske arhitekture. Nagrade bodo tudi finančne, prve pa bi lahko bile podeljene že naslednje leto.

Na omenjeni konferenci je arhitektka Nives Čorak sprožila še eno iniciativo, ki se je v tem kratkem času delno že realizirala: če namreč želimo, da bi se tisti, ki živijo v arhitekturno pomembnih stavbah, zavedali pomena dediščine in skrbeli zanjo, jih je treba o tem pomenu osveščati.

Tako so v UGM že pripravili informativne oznake - table "Arhitekturna dediščina – Saša Dev" in jih včeraj predali lastnikom/stanovalcem/upraviteljem izbranih zgradb, med njimi Hutterjevega bloka, zdravstvenega doma, Hranilnice Dravske banovine, stanovanjske zgradbe nekdanje zavarovalnice Drava, večstanovanjske hiše v Gregorčičevi ulici 3, večstanovanjske hiše v Cankarjevi ulici 16, večstanovanjske hiše v Ulici heroja Šlandra 9, hiše Saše Deva v Bernekerjevi ulici, Jedličkove hiše na Ptuju in Ribniške koče.

Z Ribniško kočo pa je povezana tudi posebna izjava, ki so jo predstavili v UGM: z nedavno energetsko prenovo hiše je investitor namreč uničil dva osrednja poudarka Devove arhitekture, velika okna in trimetrski kamniti podzidek. Če bi razstavo pripravili pol leta prej, se to zelo verjetno ne bi zgodilo, a kustosa razstave Stojan Skalicky in Simona Vidmar upata, da je bila razstava vendarle pravočasna, da investitorji v prihodnje ne bodo uničevali te dragocene arhitekturne dediščine.

Razstava je bila prvotno načrtovana do 5. marca, a so jo podaljšali do 26. marca. V nedeljo bo namreč 120. obletnica rojstva Saša Deva. Devov rojstni dan bodo praznovali z zaključnim vodstvom po razstavi ob 16. uri, med 18. in 20. uro pa bosta druženje in zadnja možnost za ogled razstave. Ob tej priložnosti celo brezplačen, obiskovalce pa bo čakal še kos torte v obliki Hutterjevega bloka. Ob 20. uri bodo na Televiziji Maribor premierno predvajali polurni televizijski dokumentarec, ki ga je ob razstavi s snemalci in montažerjem pripravila novinarka Karmen Podlesnik Marčič. Osrednja akterja filma sta kustosa razstave, ekipa pa je posnela tudi vse dostopne Devove zgradbe. Film, ki ga bo v prihodnosti predvajala tudi nacionalna televizija, je tako večplasten in pomemben dokument časa in nadčasne Devove arhitekture.

V UGM so napovedali tudi obsežno publikacijo o delu in življenju Saše Deva, ki bo predvidoma izšla jeseni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.