Golo stopalo namesto slovitega steklenega čeveljca

Petra Zemljič Petra Zemljič
06.11.2019 16:23

Prihaja Pepelka, ki jo definirata izjemna klasična tehnika in zahteven sodobni gib, glavni razlog za izbor baleta v tej sezoni pa so mariborski baletni plesalci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Catarina de Meneses (Vila) in Tijuana Križman Hudernik (Pepelka)
Tiberiu Marta

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 8. novembra, v Veliki dvorani premierno odplesal Pepelko v koreografiji Jean-Christopha Maillota na glasbo Sergeja Prokofjeva pod taktirko Simona Robinsona. Naslovno vlogo bo odplesala Tijuana Križman Hudernik, ob njej bodo še Ionut Dinita, Catarina de Meneses, Anton Bogov, Asami Nakashima, Tetiana Svetlična, Evgenija Koškina ter baletni ansambel in simfonični orkester SNG Maribor. "Potrebujemo pravljice in iskal sem primerno, ki bi se lepo ujela s profilom našega ansambla," o razlogih za to verzijo Pepelke pred premiero govori umetniški vodja ansambla Edward Clug.
Mednarodno priznani koreograf in baletni ustvarjalec Jean-Christophe Maillot je v svoji celoviti koreografski viziji s pravljice o Pepelki, ki jo je prvič izvedel Les Ballets de Monte Carlo aprila 1999, odstranil odvečne plasti, ki so namenjene olepševanju dejstev. S tem je utrl pot pomenljivemu premisleku o tem, kako lahko ljudje, ki preminejo, začrtajo življenjsko pot tistih, ki ostanejo. "Spomnil sem se, da sem jo videl pred leti v Cankarjevem domu in bil fasciniran. Takrat smo lahko samo občudovali takšne stvari, nismo si drznili upati, da bi kontaktirali kako uglednega koreografa, kot je Maillot, in ga prosili, da bi postavil to predstavo za nas. Ampak od takrat se je marsikaj spremenilo in ponosni smo na naš razvoj, zdaj se pogovarjamo in pogajamo iz drugačnega položaja. V Baletu Monte Carlo so se lepo odzvali in predstavo sem izbral, ker se mi zdi najboljša verzija Pepelke, pa tudi zato, ker se mi je zdelo, da imamo šopek odličnih mladih solistov, ki bi to lahko odplesali. Odločitev se je izkazala za utemeljeno. Nekateri od plesalcev doživljajo svojih pet minut slave, čeprav so na začetku kariere. Izpostavil bi Ionuta Dinito, ki je z nami šele drugo sezono in je dobil čudovite priložnosti, in mislim, da bo pritegnil ne le več pozornosti, ampak ga bo vloga Princa v tej verziji potrdila za našega bodočega zvezdnika. Videli bomo preporod Tijuane Križman Hudernik, ki je preprosto čudovita v vlogi Pepelke, vlogo Vile interpetira Catarina de Meneses, ki je vilinska in pravljična. Kup karakternih vlog je v predstavi in vse so odlično zasedene. Izpostavim naj še Antona Bogova, ki je v vlogi Očeta upravičen in izjemen."

Asami Nakashima (Mačeha) in Anton Bogov (Oče)
Tiberiu Marta
Ionut Dinita (Princ) in baletni ansambel
Tiberiu Marta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta