Gostivanje se vrača v Prekmurje

SFC, MMAJ
04.05.2023 05:00

Ob 30. obletnici smrti režiserja Franceta Štiglica se bo nocoj v Murski Soboti odvila slavnostna premiera digitalno restavrirane kopije filma Veselo gostivanje iz leta 1984

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Film Veselo gostivanje je France Štiglic posnel na več lokacijah v Prekmurju.
Film Veselo gostivanje je France Štiglic posnel na več lokacijah v Prekmurju.
SFC

Četrtega maja 1993 nas je pri 73 letih zapustil France Štiglic, velikan slovenskega filma, ki se je med mnogimi izvrstnimi dosežki podpisal tudi pod prvi slovenski igrani celovečerni film Na svoji zemlji (1948). Natanko 30 let kasneje bomo v severovzhodnem koncu države priča nadvse pomembnemu filmskemu dogodku. Danes bo namreč v Gledališču Park v Murski Soboti premierna projekcija obnovljene kopije filma Veselo gostivanje iz leta 1984, ki je bil njegov zadnji celovečerec.

Zgodba o potujočih muzikantih

Danes mineva 30 let od smrti Franceta Štiglica. 
SFC

Scenarij za film Veselo gostivanje je nastal po literarni predlogi Miška Kranjca Strici so mi povedali, napisal pa ga je Branko Šömen. Pripoved sledi prigodam prekmurske skupine muzikantov, imenovanih Pickova banda. Tompa (Bert Sotlar), stric Števek (Danilo Benedičič), stric Marko (Polde Bibič) in mladi Miško (Igor Samobor) potujejo po Prekmurju, igrajo na različnih zabavah in ob drugih posebnih priložnostih. Miškova družina in duhovnik si želijo, da bi Miško vstopil v duhovniški poklic, kar pa je v nasprotju z Miškovimi željami, saj bi raje postal profesor ali celo pisatelj. Ne nazadnje se je pridružil Pickovi bandi tudi zato, da bi spoznal Prekmurje in tamkajšnje ljudi. Na eni od porok, kjer igrajo, se Miško zaljubi v Šariko (Darja Moškotovec), ki pa ni po godu njegovim domačim.

Obilje uglednih igralskih imen

Veselo gostivanje je bilo posneto na različnih lokacijah v Prekmurju. Zaradi tega bo nocojšnja premiera še toliko bolj svečana, saj se film na neki način spet vrača domov, so zapisali pri Slovenskem filmskem centru. V filmu so zaigrali še Milena Muhič, Boris Cavazza, Matjaž Arsenjuk, Silvo Božič, Ivanka Mežan, Zvezdana Mlakar, Evgen Car in drugi. Film so ustvarjali direktor fotografije Vilko Filač, scenograf Mirko Lipužič, kostumografinja Marija Kobi, oblikovalka maske Berta Meglič, montažerka Andreja Bolka, oblikovalec zvoka Luka Jaki, avtor glasbe pa je bil Jani Golob. Igralec Bert Sotlar je za vlogo Tompe prejel priznanje Metoda Badjure na Tednu domačega filma v Celju. Film se je po premieri 11. junija 1984 uvrstil tudi v program filmskega festivala v Pulju. 

Filme je treba rešiti pred pozabo

Scenarist Branko Šömen je pred današnjim posebnim dogodkom povedal: "Vsaka umetnost, predvsem filmska, z leti postane zgodovinski dokument, ne glede na to, ali gre za umetniške stvaritve (igrani ali kratki igrani film) ali dokumentarne zapise, saj govori o našem preteklem in sedanjem času, seznanja generacije, ki prihajajo, o politični, kulturni in socialni rasti in samozavedanju ter jih prepričuje, da je za sedmo umetnost oziroma deseto muzo več kot treba ohranjati filmske naslove, jih rešiti pred pozabo in staranjem, jih strokovno obnoviti ter približati novim, najmlajšim gledalcem, nas stare pa spomniti na v spomin zapisane lepe, nepovrnjene čase. Film Veselo gostivanje je obnovljeno potovanje v preteklost, ki je več ni, kot ni tudi večine članov Pickove bande, naših priznanih, simpatičnih slovenskih igralcev."

Premiera v Gledališču Park v Murski Soboti se bo danes začela ob 19. uri, organizatorji pa obljubljajo, da bodo na projekciji prisotni tudi nekateri ustvarjalci filma. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta