Instagram poezija med umetnostjo in klišejem: Je bolje brati nekaj kot brati nič?

Klara Širovnik Klara Širovnik
21.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poezije Franceta Prešerna
Poezije Franceta Prešerna
Sašo Bizjak
Instapoezijo (oziroma poezijo, ki je objavljena na družbenem omrežju Instagram) lahko opišemo takole: je zelo kratka (pogosto zgolj dvovrstična) in čustvena (naslavlja predvsem partnersko ljubezen in ljubezen do samega sebe). Misli v njej so jasno izražene. Je tudi zelo razširjena in dobro brana! Zakaj?

Instapoezija je romantična, motivacijska in pogosto tudi klišejska. Vse te značilnosti pa bralca, ki pogosteje bere širše kritiško priznano poezijo, odvrne od tega, da bi pesništvu na instagramu namenil kakršno koli pozornost. Instapoezijo ignoriramo, še več, posmehujemo se ji.

Da tako neposredno zavračanje ni povsem smiselno, odgovarja Ina Poteko, slovenistka, anglistka in mlada raziskovalka na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. "Pred instapoezijo si samo zato, ker nam ni všeč ali se nam zdi manj kvalitetna, ne gre zatiskati oči. Vse nastaja v kontekstu in v povezavi z drugimi stvarmi, ki jim dajemo večjo veljavo. Pomembno se mi zdi povedati, da na družbenih omrežjih videvamo inteligentne, izobražene ljudi, ki instapoezijo razširjajo med svoje prijatelje. Berejo in širijo jo tudi posamezniki, ki sicer niso navdušeni nad literaturo. To kaže, da neka želja po branju med ljudmi vseeno obstaja," pojasni
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta