Iskanje svobode v sivini sodobne Evrope

Matic Majcen
30.11.2018 15:46

Filmska kritika: Olmo Omerzu v tretjem filmu Zimske muhe nadaljuje svoj nežni, subtilni slog pripovedovanja in z njim izraža mladostniško hrepenenje po svobodi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mara (Tomás Mrvík) in Heduš (Jan František Uher) se iz ne povsem očitnih razlogov odločita za beg iz domačega kraja.
Demiurg

Omerzu je filmsko pot začel s študijem na praški fakulteti FAMU, zaradi česar je tudi po diplomi ostal na Češkem in še danes vse svoje filme snema v češkem jeziku. Kljub temu pa 34-letni Ljubljančan ohranja tesno povezavo s Slovenijo, saj so bili vsi trije njegovi celovečerci do sedaj posneti kot slovenske koprodukcije. Prav to dejstvo njegovim filmom zagotavlja predstavitev na slovenskih filmskih festivalih ter tudi kasnejšo distribucijo v kinih pri nas. Po tem ključu se zdaj v slovenskih kinih predvaja Omerzujev najnovejši film Zimske muhe.
Tokratni film pomeni precej logičen korak v filmografiji mladega ustvarjalca, saj gledalca še enkrat naslavlja z vso nežnostjo in prefinjenostjo, ki jo je Omerzu prikazal že v filmih Mlada noč (2012) in Družinski film (2015). Tudi zdaj so v ospredju mladinski liki, natančneje dva, Mara (Tomas Mrvík) in Heduš (Jan František Uher), ki se iz ne povsem očitnih razlogov odločita za beg iz svojega domačega kraja. Njuna pot z avtomobilom film ukroji po zelo znanih tirnicah. Omerzu se je tokrat odkrito spopadel z žanrom filma ceste v njegovi najbolj tradicionalni obliki in posledično v tem slogu v ospredje stopi hrepenenje po svobodi, ki vznikne kot rezultat omejujočih norm in vrednot dominantne družbe. Ta prijem, ki ima v ameriškem kontekstu tradicionalno političen kontekst, naredi iz Zimskih muh zelo aktualno filmsko delo, ki ga je mogoče celo brati kot alegorijo brezperspektivnosti, v kateri so današnje mlajše generacije evropskih prebivalcev, soočenih z ekonomsko negotovostjo, populističnimi politikami in vsesplošnim staranjem prebivalstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta