Kar se Franček nauči, Fran zna

14.09.2021 15:46
Na splet je zakorakal - in to s strešico - prvi slovenski slovarski portal za mlade
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
ZRC SAZU

"Upam si trditi, da je Franček eden najmodernejših slovarskih portalov za mlade daleč naokoli," je na včerajšnji predstavitvi rekel dr. Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU, ki je svojemu Franu včeraj priskrbel naslednika.

Frančka je pripravljalo več kot 60 raziskovalcev, pa tudi številne šole, študenti, strokovnjaki za jezikovne tehnologije in ekipa Amebis iz Kamnika.

Kot je pojasnil dr. Andrej Perdih, so vse vsebine na Frančku skrbno prilagojene uporabniku - osnovno- in srednješolcem v treh starostnih skupinah, pa tudi učiteljem, njim je namenjena posebna Jezikovna svetovalnica. Prva raven je namenjena šolarjem od 1. do 5. razreda, druga šolarjem od 6. do 9. in tretja srednješolcem. Posebej za šolarje na razredni stopnji so pripravili Šolski slovar slovenskega jezika. S Frančkom bodo osnovnošolci in srednješolci lahko izvedeli, kaj pomeni posamezna beseda, kako jo pregibamo, kako jo izgovorimo, v katerih frazemih jo najdemo, kdaj je bila v slovenščini prvič zapisana, od kod izvira in kako se uporablja v narečjih. Ker jezik ni samo zapisana, ampak najprej govorjena stvar, Franček sodeluje z robotoma, Nadjo in Renatom, ki izgovarjata besede. Lahko celo sami posnamete in pošljete svoj izgovor.

ZRC SAZU

Franček je povezan tudi s šolskima slovnicama dr. Kozme Ahačiča za osnovne in srednje šole, dodan pa jima je tudi povsem nov sodobni opis družbenih in besedilnih zvrsti slovenskega jezika, ki upošteva tudi prehod slovenščine v digitalno dobo. Stran Kje je kaj v slovnici povezuje slovarske informacije s slovničnimi, prikazuje najpogostejše šolske napake in je povezana s še eno nadvse uporabno stranjo: Jezikovno svetovalnico za učitelje, kamor lahko učiteljice in učitelji zastavljajo svoja vprašanja, povezana s poukom slovenščine in jezikom nasploh.

Da je bilo uradno odprtje Frančka karseda slovesno in napeto, ga je pospremil še Besedoboj, spletna igra, zasnovana v obliki klepeta. Igralec se mora pomeriti s samovšečnimi in vase zaverovanimi književnicami in književniki. Še finance: projekt Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta