Kdo so prvi in kdo drugi ljudje

Branka Bezjak Branka Bezjak
13.11.2018 15:01

Z retrospektivo del, katerih rdeča nit so migracije in predsodki, tudi o ženskah, se v Kibli predstavlja mednarodno uveljavljena bosanska umetnica Šejla Kamerić.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Je Melanii Trump mar za otroke migrantov, se sprašuje umetnica.
Sašo Bizjak

V razstaviščih KiBela in ArtKit bo še do 1. decembra na ogled pregled del družbeno angažirane bosanske umetnice Šejle Kamerić. Ta 42-letna vsestranska umetnica - ustvarja na področjih vizualne umetnosti, slike, instalacije, performansa, grafičnega oblikovanja, gledališča in filma - je zaslovela leta 2003 s plakatom Bosnian girl, ki je na ogled tudi v Mariboru. V KiBeli je cela stena prelepljena s temi plakati, ki so sicer del stalne postavitve zagrebškega Muzeja sodobne umetnosti. Na črno-belem plakatu je avtorica sama, torej atraktivno dekle, čez katero pa teče zapis v angleščini: "Brez zob …? Z brki …? Smrdi kot drek …? Bosanska punca!" Zapis je povzet po grafitu neznanega nizozemskega vojaka, ki ga je našla na zidu v Srebrenici in je nastal med letoma 1994 in 1995, ko je bila nizozemska vojska kot del Unproforja odgovorna za zaščito Srebrenice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta