Knjiga s sedmimi pečati v SNG

mh
05.06.2019 17:41

Povezali se bodo mariborski in avstrijski glasbeniki: en koncert v Mariboru, trije v Avstriji, zadnji v sloviti dvorani Musikverein

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek z vaj pred koncertom Knjige s sedmimi pečati Foto KZ Hugo Wolf
Kz Hugo Wolf

V nedeljo, 9. junija, bo ob 19. uri v veliki dvorani SNG Maribor v okviru festivala Pfingstklang/Binkoštni zven slovenska praizvedba oratorija Knjiga s sedmimi pečati avstrijskega, v Bratislavi rojenega skladatelja Franza Schmidta (1874-1939). Izvedli ga bodo 80-članski simfonični orkester "Orkester der Gesellschaft der Musikfreunde" z Dunaja, 90-članski Mednarodni zbor Franz Schmidt, del katerega je tudi "Mariborski koncertni zbor", šest solistov in organist (Johannes Chum, Robert Holl, Nicola Proksch, Barbara Holzl, Jan petryka, Thomas Tatzl in organist Robert Kovacs), 180-članskemu ansamblu bo dirigiral Alois J. Hochstrasser.
V veliki koncertna zasedbi bo pelo 90 pevk in pevcev. Skoraj polovica t.i. Akademija Franza Schmidta, ki jo vodi Alois J. Hochstrasser. V Koncertnem zboru Franza Schmidta sodeluje skoraj polovica pevk in pevcev iz Slovenije. Dirigent in pedagog Aleš Marčič je k sodelovanju pritegnil pevke in pevke svojega Komornega zbora Hugo Wolf ter drugih zasedb. Med njimi so študentke in študenti mariborskega Konservatorija in ljubljanske akademije za glasbo.
Delo bo poleg mariborskega koncerta v tej zasedbi izvedeno tudi v osrednjih koncertnih dvoranah v Gradcu, Weizu in na Dunaju, tam v veliki dvorani Musikverein, od koder je vsako leto 1. januarja slavnostni novoletni koncert.
Kot so povedali mariborski organizatorji, je dogodek plod delovanja Društva nemško govorečih žena Mostovi, pri katerem je pred devetimi leti nastal Komorni zbor Hugo Wolf. Od začetka ga vodi Aleš Marčič. Leta 2016 je na srečanju prijateljstva v Šentilju, kjer je KZ Hugo Wolf pel, muziciral tudi profesor Oto Vrhovnik. Na njegovo pobudo sta se Aleš Marčič in Alois Hochstrasser prvič srečala in sledilo je prvo sodelovanje mariborskih pevk in pevcev z orkestrom Interpannonisches Concertverein Graz Steiermark, ki ga prof. Hochstrasser od začetka sedemdesetih let umetniško vodi. Aleš Marčič je povabil pevke in pevce v projektni zbor, ki je na zadnjih dveh tradicionalnih silvestrovskih koncertih v graški Stefanijini dvorani pel Beethovnovo 9. Tokrat bo zbor nastopil kot del Mednarodnega koncertnega zbora Franza Schmidta Gradec-Maribor. Mariborska premiera oratorija je del evropskega kulturnega sodelovanja, so še sporočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta