Koliko je vredna slovenska umetnost

Petra Zemljič Petra Zemljič
23.10.2019 15:37

Na štiridnevni umetnostni sejem v Maribor prihajajo priznani slovenski umetniki, veliko galeristov in tudi cenilci umetnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priprave na sejem v Salzburškem dvoru
Arhiv MUS

Mariborski umetnostni sejem (MUS) Art Metropolis bo že peto leto poskrbel za promocijo domačih in tujih umetnikov. Uradno odprtje sejma bo danes ob 18. uri v Salzburškem dvoru v Vetrinjski ulici v Mariboru, ki ponuja vsaj 500 kvadratnih metrov razstaviščnega prostora. Že pred tem se boste lahko družili z umetniki, predstavili bodo tudi projekt ArtStorage. Sejem bo odprt vsak dan do vključno nedelje med 10. in 20. uro.
"Ključnega pomena za uveljavitev sodobne umetnosti in z njo tudi prodajnih priložnosti je predvsem prepoznavnost in prisotnost avtorjev na umetnostnem trgu, še posebno domačem, ki je še v razvoju. Tudi letos bomo sejem pričeli s sproščenim druženjem in zanimivimi diskusijami, ki povezujejo obiskovalce ter prisotne umetnike in umetnice. Na MUS-u bodo sodelovali številni priznani slovenski umetniki, več slovenskih galerij in galeristov, pripravili pa smo tudi posebno okroglo mizo s cenilci umetnosti," napoveduje kuratorica Nina Jeza, ki organizira projekt.
Letošnji sejem prinaša posebno novost, projekt ArtStorage, inovativni model skladiščenja, arhiviranja, digitalizacije in tudi prodaje umetniških del slovenskih umetnic in umetnikov, ki v 21. stoletju tovrstnega specializiranega in posebej njim namenjenega arhivsko-skladiščnega prostora za deponiranje nimajo. Cilj je kreativna povezava med gospodarstveniki in kulturnim sektorjem, kar so finančno podprli tudi na ministrstvu za kulturo in v centru za kreativnost.
Seznam umetnikov in umetniških del še dopolnjujejo, a je ta že sedaj izredno bogat: Beno Artnak, Saša Bezjak, Andrej Brumen Čop, Bogdan Čobal, Milan Ketiš, Anka Krašna, Jože Šubic, Simona Šuc, Stojan Grauf, Miran Mišo Hochstätter, Metka Kavčič, Borut Popenko, Gregor Pratneker, Oto Rimele, Branimir Ritonja, Mihael Rudl, Viktor Šest, Zmago Kovač, Jasna Kozar, Slađana Matić Trstenjak, Ludvik Pandur, Sandi Červek, Tina Konec, Matej Čepin, Narcis Kantardžič, Tomaž Milač, Tina Dobrajc in Mito Gegič, Vladimir Leben, Boštjan Novak, Uroš Weinberger, Igor Andjelić, Matej Bizovičar, Maša Gala, Mitja Ficko, Staš Kleindienst, Robert Lozar, Jurij Kalan, Eduardo Bentub, Metka Krašovec, Ira Marušič in Živko Marušič.
Izpostavimo še petkovo okroglo mizo s cenilci umetnosti. O trgu umetnin pri nas in njegovi vrednosti bodo govorili Aleksander Bassin, Milena Koren Božiček, Ferdinand Šerbelj, Milena Zlatar in Nada Zoran.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta