Komu 23. večernica? Nominirani so štirje veterani in en novinec

kr
21.08.2019 16:02

Andrej E. Skubic: Babi nima več telefona, Igor Karlovšek: Preživetje, Feri Lainšček: Ne, Vinko Möderndorfer: Jaz sem Andrej, Janja Vidmar: Črna vrana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladinska knjiga, 2018
Izbrana peterica
Sašo Bizjak

Člani žirije za nagrado Večernica za leto 2018 - Kaja Bucik Vavpetič, dr. Dragica Haramija, dr. Igor Saksida (predsednik), Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali - so med deli, uvrščenimi v presojo, glasovali o petih finalistih na podlagi predhodnih recenzij, ki so jih napisali in si jih izmenjali.
Vsak član je izbral od tri do pet del in jih ocenil z ocenami od 1 do 5. Seštevek točk je dal pet najvišje ocenjenih del, ki so nominirana za nagrado in so enakovredna.

 
Arhiv Večera

Andrej E. Skubic: Babi nima več telefona (Mladinska knjiga)

Založnik o knjigi: "Liam je dobil nov telefon. Tomaž in Lija sta presenečena, zakaj tako darilo, brez razloga. Ko ga obiščeta na njegovem domu, se čudita, da ima na postelji poleg stare ninice in plišastega lemurja plastično punčko. Začne se zafrkavanje, ampak to je spomin na babico ... Kaj se zgodi, ko se Golazničarji vedejo trapasto in se brez veze skregajo? Na srečo pravi prijateljski trio – Tomaž, Lija in Liam – ve, da vsak od nas potrebuje razumevanje."

Mladinska knjiga, 2018
Avtorica ilustracij je Tanja Komadina.
Igor Karlovšek
Sherpa

Igor Karlovšek: Preživetje (Miš)

Založnik o knjigi: "Gre za pustolovsko-kriminalni mladinski roman, ki bo bralce iz udobja civilizacije za nekaj časa prestavil v neposeljene gozdove, ki so enkrat vabljivi, drugič pa pokažejo zobe. Roman se problematike odraščanja loteva prek napete pustolovske zgodbe ter odlično združuje dva pola preživetja – naravnim in človeškim oviram navkljub."

Miš založba, 2018
Preživerje
Feri Lainšček
Nataša Juhnov

Feri Lainšček: Ne (Litera)

Za "opis" knjige je založnik izbral verze: "Ne hodim naravnost. Grem raje naokoli. Sem dolgo na poti pa malo v šoli."
Iz recenzije Diane Pungeršič v Sodobnosti: "Ne je torej zbirka, ki ji lahko odgovorimo z ja. Ja za prepričljivo verzno rokodelstvo, ja za prikupnega uporniškega izpovedovalca, ki bralcu razkriva tudi svoje najbolj skrite in ljubezensko zapletene misli, in ja za domiselno likovno podobo, ki se dobro zaveda svojega 'kulskega' in težko ulovljivega naslovnika."

Ne
Vinko Möderndorfer
Tit Kos_ir

Vinko Möderndorfer: Jaz sem Andrej (Mladinska knjiga)

Založnik o knjigi: "Roman večkrat nagrajenega in priljubljenega pisatelja Vinka Möderndorferja (1958) Jaz sem Andrej je v nadaljevanjih izhajal v reviji Pil. Pisatelj je junakom, ki smo jih spremljali v reviji, dodal še nov lik in nastala je privlačna zgodba, ki s humorjem, odprtostjo in odkritostjo spregovori o mnogih pomembnih rečeh."

Jaz sem Andrej
Janja Vidmar
Marko Vanovšek

Janja Vidmar: Črna vrana (Mladinska knjiga)

Založnik o knjigi: "Priljubljena ter večkrat nagrajena pisateljica Janja Vidmar je z romanom Črna vrana ustvarila mojstrsko delo, ki zadene naravnost v srce. Kot pravi Boštjan Videmšek v spremni besedi: 'To je knjiga, ki bi morala biti obvezno branje za vsakogar, obenem pa orožje in orodje boja proti pošasti razčlovečenja. Proti prebujajoči se pošasti fašizma.'"

Neznan
Črna vrana
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta