Kozinova nagrada Aldu Kumarju

mh
04.06.2021 06:15
Nagrada Društva slovenskih skladateljev za zaokrožen opus, ki jo podeljujejo od leta 1994 ob obletnici rojstva skladatelja Marjana Kozine, 4. junija
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aldo Kumar 
Aljaž Bastič

Letošnji dobitnik Kozinove nagrade, ki jo Društvo slovenskih skladateljev (DSS) podeljuje svojim članom od leta 1994, je skladatelj Aldo Kumar, nagrado prejme za zaokrožen skladateljski opus. Ustvarja na različnih področjih glasbe, tudi za gledališče, film in televizijo. Nagrado bodo podelili danes, 4. junija, na rojstni dan skladatelja Marjana Kozine.

Aldo Kumar je študiral na Pedagoški akademiji in Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Do leta 2003 je deloval kot svobodni umetnik, zdaj pa poučuje na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Njegov opus se razteza od orkestralne prek vokalno-instrumentalne do komorne in zborovske glasbe, glasbe za opero in balet ter glasbe za gledališče, film in televizijo.

V njegovem orkestralnem opusu so dela, kot so Čelo Alp za simfonični orkester, Istrska suita za godalni orkester, Suita devetih pogledov za simfonični orkester, Istralja za simfonični orkester in Suita sedmega dne za simfonični orkester. Ljudska glasbena tradicija iz Istre in Primorske, od koder izhaja, je močno prisotna tudi v njegovih zborovskih delih.

Umetniško je sodeloval z najvidnejšimi ustvarjalci na glasbenem, koreografskem, gledališkem in filmskem področju. Zlasti obsežen je njegov prispevek h glasbi za gledališče, pri čemer je sodeloval z režiserji, kot so Meta Hočevar, Mile Korun, Dušan Jovanović, Janez Pipan, Zvone Šedelbauer, Vito Taufer, Mateja Koležnik, Diego de Brea in Matjaž Zupančič. Njegove filmske glasbe so iz celovečerca Pod njenim oknom Metoda Pevca ter za številne kratke igrane in dokumentarne filme ter televizijske serije. Leta 1984 je prejel nagrado Zlata ptica, kasneje pa med drugim tudi tri Borštnikove nagrade za glasbo.

Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje, ki ga DSS podeljuje za zaokrožen skladateljski opus ali za pomembne skladateljske dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih, izjemoma pa tudi za enkraten skladateljski uspeh. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta