Kozinova nagrada Boru Turelu za elektroakustični opus

mh
01.06.2020 16:03

Podelitev bo 4. junija v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bor Turel 
Igor Napast

Letošnji prejemnik 27. Kozinove nagrade je skladatelj Bor Turel za zaokrožen skladateljski opus s področja elektroakustične glasbe. Podelitev bo 4. junija v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev. Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje, ki ga Društvo slovenskih skladateljev podeljuje od leta 1994. Nagrada je tudi denarna. Podeljuje se za zaokroženi skladateljski opus ali za pomembne skladateljske dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih, izjemoma pa tudi za enkraten skladateljski uspeh.
Slovenski skladatelj in zvokovni umetnik Bor Turel (letnik 1954) je eden pionirjev slovenske elektroakustične in eksperimentalne glasbe. Glasbena dela Bora Turela lahko razvrstimo na elektroakustične skladbe za instrumente in posnetek, radiofonska glasbena dela in dela akustične umetnosti - ars acustica. Skladatelj je ustvaril številna dela elektroakustične glasbe, predvsem za soliste in elektroakustični posnetek ter za instrumentalne skupine in elektroakustični posnetek ter radiofonska elektroakustična dela, ki presegajo ustaljene meje zvočne umetnosti, odkrivajo pretanjena zvočna razmerja med instrumenti ali glasovi in elektroakustičnim posnetkom, ustvarjajo inovativne povezave med radiofonskimi in naravnimi zvočnimi ambienti ter poslušalcem odpirajo nove zvočne svetove.
Bor Turel je študiral kompozicijo pri profesorju Urošu Kreku: najprej zasebno od 15. leta naprej, nato pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študij je nadaljeval na oddelku za elektroakustično glasbo Visokega državnega glasbenega konservatorija v Parizu. Udeležil se je tudi mojstrskih tečajev elektroakustične glasbe oddelka za elektronsko glasbo montrealske univerze v Orfordu v Kanadi, v Salzburgu in mestu Marly-le-Roy v Franciji. Leta 1992 je bil gostujoči skladatelj v elektronskem studiu Visoke šole za glasbo in dramsko umetnost v avstrijskem Gradcu. Turelova elektroakustična in druga dela so bila izvedena na številnih pomembnih mednarodnih festivalih sodobne glasbe v Parizu, Beogradu, Gradcu, Zagrebu, Opatiji, Kölnu, v Sarvarju, v Köbenhavnu, Innsbrucku, Bourgesu. V letu 1983 je ustvaril prvo slovensko elektroakustično skladbo za instrument (flavto) in posnetek na magnetofonskem traku - Nedokončana zanka.
Zadnja štiri leta so bili dobitniki Kozinove nagrade Tomaž Svete, Jure Robežnik, Uroš Rojko in Nenad Firšt. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta