Kritika sodobnih tehnoloških medijev

P.Z.
05.12.2019 15:43

Kiblix 2019 je del projekta Raziskovalna umetnost in kultura, ki je eden od dveh izbranih v okviru mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture v Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mark Farid, projekt Seeing, Kiblix 2019 
Arhiv Kiblix

V Mariboru se bo jutri končal festival umetnosti in tehnologije Kiblix v organizaciji KID Kibla, ki se je letos usmeril v raziskavo in kritiko sodobnih tehnoloških medijev ter njihovo mehko uporabo v sodobni umetnosti, kulturi in izobraževanju.
Festival je v sredo odprl Maribor Hardware Meetup. Gre za serijo dogodkov, na katerih si zainteresirani za svet elektronike, telekomunikacij in drugih tehničnih področij izmenjujejo izkušnje, strokovna znanja ter skupaj ustvarijo projekt. Na vsakem srečanju se zvrstijo tri predavanja, skozi katere spoznavajo zanimivo uporabo elektronike v industrijskem okolju, nove tehnologije in njihovo uporabo ter dobijo praktičen vpogled v uporabo teh tehnologij doma in v radioamaterskem svetu. Odprli so tudi razstavo Navidezna umetnost, ob kateri so se umetniki Christian Lemmerz, Paul McCarthy in Yu Hong povezali z danskim laboratorijem Khora Contemporary, ki z umetniškimi projekti preučuje zmožnosti in učinkovanja sodobnih tehnologij.
O projektih in načinu dela sta predavala umetnika iz Londona Michael Takeo Magruder in Mark Farid, zadnji dan festivala, to je danes, pa bo Shourideh C. Molavi iz Forensic Architecture spregovorila o kmetijskem vojskovanju v Gazi. Gre za projekt, ki je razstavljen kot del projekta Napeta sedanjost v Kibla Portalu. Jutri bodo izvedli še intermedijsko delavnico Micro:bit, ki bo omogočala sodelujočim podrobnejše razumevanje sodobne tehnologije in njeno upravljanje oziroma manipulacijo, ki je danes preko hitrega razvoja računalnikov in pametnih telefonov postala dostopna vsem. Festival bo zaključil zvočni performans OR poiesis. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta