Ljubezni v času totalitarizma

Petra Vidali Petra Vidali
05.05.2019 16:55

Andreï Makine: Knjiga kratkih večnih ljubezni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreï Makine ob prvem srečanju s slovenskimi maturanti leta 2010 v Mariboru
Sašo Bizjak

Čudna razmerja med ljubezenskim in političnim življenjem so stalnica opusa rusko-francoskega pisatelja Andreïa Makina. V zdaj tudi že v slovenščini znamenitem romanu Francoski testament - jutri bodo letošnji maturanti pisali o njem in o Angelu pozabe Maje Haderlap, enkrat pa je že bil maturitetno branje skupaj s Prišleki Lojzeta Kovačiča - se to najizraziteje manifestira v zgodbah o ljubeznih politikov. Francijo je ruski deček identificiral z zgodbami (pogrošnimi pravzaprav) o ministrskem predsedniku Felixu Faureu, ki je umrl v objemu svoje ljubice, Rusijo pa s prepovedanimi zgodbami o vodji sovjetske tajne policije Beriji, za čigar izbrankami je, tako kot za žrtvami čistk, izginila vsaka sled. Ampak interpretiranje posilstva kot pendanta totalitarizmu bi bilo - kljub temu da prav posilstvo glavne junakinje romana, Francozinje Charlotte, zapečati njeno usodo kot rusko - vseeno preveč enostavno. Ko gre za erotična in politična razmerja, ni nič enostavno.
V osmih zgodbah o "kratkih večnih ljubeznih", ki jih povezuje in v sklenjen tekst zaokrožuje pripovedovalec in hkrati zdaj glavni zdaj stranski lik pripovedi, je v ospredju prav ta komplicirana dialektika. Večkrat gre tudi dobesedno za ljubezenske zgodbe oziroma detajle in nenavadne aspekte ljubezenskih zgodb ljudi, ki so bili aktivno v politiki, hkrati pa so to zgodbe o vzgoji mladega srca in mladeniškega telesa na ozadju političnega v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih v Sovjetski zvezi.

Književno društvo Hiša poezije (zbirka Ginko), Ljubljana, 2019
Hiša Poezije
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta