Lutkovno gledališče Maribor v najlepših letih: Jubilejna, 50. sezona bo vse prej kot običajna

STA, TJ.G.
28.06.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novinarska konferenca pred jubilejno sezono. Špela Hren Juhart, Katarina Klančnik Kocutar, Tanja Lužar, Petra Hazabent in Ksenija Repina (z leve)
Boštjan Lah

Novembra bo minilo 50 let od prve premiere po profesionalizaciji Lutkovnega gledališča Maribor (LGM). Da so v najlepših letih, so se pošalili na novinarski konferenci pred novo sezono, ki bo zaradi jubileja vse prej kot običajna, v njej pa napovedujejo šest novih predstav. "Nekaj predstav iz preteklih let smo oživili, nove naslove pa premislili z željo, da zaobjamemo duha našega gledališča: ustvarjati za otroke, za mladino in odrasle, odstirati čarovnije lutkovne umetnosti in spregovoriti o rečeh, ki štejejo: ljubezen, spoštovanje, lepota ..." izpostavlja direktorica in umetniška vodja LGM Katarina Klančnik Kocutar

Boštjan Lah

Vrača se Zvezdica Zaspanka

Prva premiera v sezoni 2024/2025 bo že avgusta v okviru Poletnega lutkovnega pristana. Izvedli bodo predstavo Dobro jutro, travnik v režiji Nike Bezeljak in likovni podobi Ajde Sitar. Predstava prinaša pesniško raziskovanje življenja na travniku in ob travniških mlakah z živo glasbo in lutkami. Nadaljevali bodo z uprizoritvijo ene najuspešnejših slovenskih pravljic Zvezdica Zaspanka v režiji Jake Ivanca ter likovni podobi Katarine Toman Kracina in Damijana Kracine, ki bo premierno izvedena oktobra.

"Zamislili smo si, da bomo jubilejno sezono zaznamovali z velikim naslovom iz klasične slovenske zakladnice naslovov. Zvezdica Zaspanka je bila pri nas uprizorjena v 90. letih, še v starem lutkovnem gledališču, zdaj bo v novi preobleki na Velikem odru. Po besedah režiserja bo predstava sledila osnovni zgodbi, kot jo poznamo, in upamo, da bo izpolnila pričakovanja gledalcev," je napoved Zvezdice Zaspanke pospremila direktorica. Za najmlajše občinstvo pripravljajo še lutkovno upodobitev ljudskih pesmi, izštevank in ugank Sijaj, sijaj, sončece v režiji Brine Klampfer Merčnik in likovni podobi Katarine Planinc, ki bo premiero doživela maja 2025.

V programu za starejše otroke bosta premiero doživeli dve predstavi. Marca 2025 za starejše od deset let predstava Robi Kapuca was here, ki jo režira Nika Bezeljak, avtorica likovne podobe je Samira Kentrić. Za starejše od 16 let bo septembra letos na sporedu premiera predstave Tovor, ki po besedah direktorice naslavlja pereče teme današnjega časa. Predstava je nastala v režiji Tina Grabnarja, avtorica likovne podobe je Sara Slivnik

Otvoritev lutkovnega gledališča v minoritskem samostanu 2. septembra 2010
Boris Vugrinec

Dvanajst predstav, ki so najbolj zaznamovale gledališče

Osrednje praznovanje ob pol stoletja profesionalnega ustvarjanja bo med 28. novembrom, to je dan prve profesionalne premiere, in 3. decembrom, ko praznujemo ta veseli dan kulture. "Med tema datumoma se bo zvrstilo 12 predstav, ki so najbolj zaznamovale preteklih 50 let," je napovedala Klančnik Kocutarjeva. Na ta način se bodo spomnili nekaterih sodelavcev, ki so zaznamovali to obdobje. Z Žogico Marogico se bodo posvetili Tinetu Varlu, z Jankom in Metko Bredi Varl, na nekatera imena spomni direktorica. Med drugim bodo pripravili zloženko z zabeleženimi mejniki gledališča ter prostorsko postavitev Marogice avtoric Manice Musil in Teje Lozar v sodelovanju z mariborskimi vrtci, šolami in Zvezo prijateljev mladine (ZPM).

(FOTO) Kako so oživele Zverinice iz Rezije

Ker zadnjih nekaj let opažajo rast zanimanja za vzgojno-izobraževalne programe, letos v program dodajajo celoletno mini in malo šolo umetnosti. Ta bo prepletla lutkovno umetnost, gib, zvok in scenografijo. "Ideja tega izobraževanja je, da združi področja, ki širše sestavljajo uprizoritveno umetnost, da se mladim oziroma otrokom ponudi vpogled v različne procese, v različna znanja," je povedala predstavnica partnerjev pri tem projektu Petra Hazabent. Mini šola umetnosti bo namenjena predšolskim otrokom, mala šola umetnosti pa prvi triadi osnovnošolcev. 

Boštjan Lah

Z lutkami skozi lepo in težko: Zakaj Žogice Marogice (še) ni v muzeju?

V gledališču so ponosni na sodelovanja z različnimi šolami in fakultetami, letos se temu pridružuje nov program v sodelovanju z Univerzo v Mariboru. V novem šolskem letu bodo vzpostavili gledališki seminar pod vodstvom dramaturga Vilija Ravnjaka in Matjaža Latina. "Gledališki seminar nadaljuje umetniško in pedagoško tradicijo Dramskega studia, skorajda kultnega programa dramaturga Vilija Ravnjaka, ki je v Mariboru deloval konec 80. in v začetku 90. let prejšnjega stoletja, s tem da bo ta program prilagojen današnjim razmeram," je pojasnila Tanja Lužar, sicer vodja festivala Poletni lutkovni pristan. 

Že 35. druženje z lutkami tudi poleti

Poletni lutkovni pristan, ki bo letos na sporedu že 35. leto, bo potekal od 17. avgusta do 1. septembra. Ob lutkovnih gledališčih iz Slovenije se bodo predstavili še lutkarji iz Finske, Italije, Slovaške, Francije in Madžarske. Tudi letos se bodo povezali s številnimi organizacijami v mestu - organizirali predstave na Art kampu v Mestnem parku, pred Umetnostno galerijo Maribor in na Mariborskem otoku. Med drugim bo v okviru poletnega festivala premierno ulično izvedbo doživela predstava Princesa na zrnu graha, ki je premiero v dvorani LGM doživela letos spomladi. Vstopnice za festival so že v prodaji.

Poletni lutkovni pristan bo potekal od 17. avgusta do 1. septembra. 
Boštjan Lah

Nova sezona prinaša tudi reden urnik predstav za odrasle, vsak mesec bodo na program uvrstili eno predstavo, ki bo na sporedu v soboto ob 19. uri. "Da počasi ozavestimo to, da so lutke za odrasle imenitna stvar. Da pade predsodek, da so lutke samo za otroke," je povedala Klančnik Kocutarjeva.

Boštjan Lah

Dogodki se s koncem sezone v gledališču niso zaključili, temveč se bo v Kulturni četrti Minoriti poletno dogajanje po zaključku Festivala Lent nadaljevalo 5. julija z odprtjem "kavarne pod hrastom". Poletje v Minoritih med drugim prinaša Letni kino Minoriti, razstavo del Saše Bezjak ter koncerte mladih mariborskih solistov, argentinske skupine La Fanfarria del Capitan, angleške skupine Tiger Lilies in slovenske zasedbe Tabu, so še napovedali v gledališču. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta