Mariborski Somrak bogov v Zagrebu

kr
07.11.2018 15:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Somrak bogov
Damijan Švarc

Drama SNG Maribor bo nocoj z dramo Somrak bogov v režiji hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića gostovala v HNK Zagreb. Za predstavo je v hrvaški prestolnici precej zanimanja.
Po scenariju znamenitega Viscontijevega filma iz leta 1976 je namreč gledališko priredbo napisal hrvaški dramatik Ivor Martinić, režijo pa je prevzel hrvaški režiser Dalibor Matanić, med drugim dobitnik nagrade za kulturo mesta Zagreb. V SNG Maribor pa zanimanje pripisujejo tudi aktualnosti, zgodba je "v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča".
"Maribor in Zagreb sta nekoč bila v isti nacistični liniji in moje mnenje je, da se tako nevarno stanje uma ne sme nikoli več ponoviti," je režiser Matanić pred premiero septembra v Mariboru povedal za gledališki list. "V državah tranzicije jemlje dih klerikalni fašizem in zelo natančno moramo vzgojiti oziroma prepričati mlade generacije, da nikoli niti ne pomislijo kreniti po tej poti, ki je pred desetletji vzela grozljivo število žrtev. Sovraštvo in nasilje ne smeta nikoli več priti v modo, graditi moramo svobodni svet, v katerem v letu 2018 ni prostora za paravojaške garde ali verska združenja, ki pozivajo k eliminiranju drugačnih," je nadaljeval.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta