Milana Kundero predsednik republike odlikoval z zlatim redom za zasluge

Va
13.11.2021 15:22

Veliki Čeh v Parizu je v odločilnem, prelomnem obdobju slovenskega osamosvajanja in vojne zastavil svojo besedo in mednarodni ugled v obrambo slovenske neodvisnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Visoko državno odlikovanje Republike Slovenijo za velikana evropske književnosti Milana Kundero je v Parizu od predsednika Boruta Pahorja prevzel Kunderov prijatelj Evgen Bavčar. 

Matjaž Klemenc/UP RS

Predsednik republike Borut Pahor je v Parizu vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge Republike Slovenije v Franciji živečemu češkemu pisatelju Milanu Kunderi za izjemen prispevek k razumevanju Evrope in časa ter trdno prijateljstvo do Slovenije.

Zaradi bolezni odlikovanca je odlikovanje v njegovem imenu sprejel dddr. Evgen Bavčar, slovenski umetnik in filozof, ki živi in dela v Parizu, državljan Evrope za leto 2016 in vitez francoske legije časti, odlikovanec Republike Slovenije ter osebni prijatelj Kundere, so sporočili iz predsednikovega urada.

Bavčar je ob tem predsedniku republike predal osebno pismo Kundere in njegove soproge, se zahvalil v njegovem imenu ter spregovoril nekaj besed o odlikovancu.

Češko-francoski pisatelj in svetovljan Milan Kundera je eden največjih pisateljev našega časa. S svojimi deli je v prelomnih desetletjih druge polovice dvajsetega stoletja dosegel vpliv, kakršnega imajo lahko le najnatančnejši opazovalci časa in ljudi, piše v utemeljitvi državnega odlikovanja.  

Milan Kundera se je rodil leta 1929 v Brnu na Češkem v družini muzikologa in pianista Ludvika Kundere. Že v zgodnjih letih se je naučil igrati klavir in pozneje je v Pragi najprej študiral muzikologijo in kompozicijo, nato književnost in estetiko in nazadnje študij dokončal na praški filmski akademiji, kjer je poslušal predavanja iz režije in scenaristike. Po diplomi leta 1952 je tam poučeval svetovno književnost.

Kundera pripada generaciji Čehov, ki je odraščala v duhu grozot druge svetovne vojne in nemške okupacije ter ni imela izkušenj s predvojno demokratično Češkoslovaško republiko. Kratko obdobje reformističnega optimizma po Evropi leta 1968, ki je zajel tudi Češkoslovaško, je prekinila sovjetska invazija in leta 1975 je Kundera odpotoval v Francijo. V domovino se ni nikoli več vrnil.

V odločilnem, prelomnem obdobju slovenskega osamosvajanja in vojne za Slovenijo je zastavil svojo besedo in mednarodni ugled v obrambo naših zgodovinskih in kulturnih posebnosti ter politične neodvisnosti, sporočajo od predsednika Pahorja, zato mu z visokim državnim odlikovanjem Republika Slovenija izkazuje spoštovanje in hvaležnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta