Moč veselja do življenja

Tina Murko Gajšek
26.09.2019 15:42

Nocojšnji večer v Gledališču Celje prinaša premiero otroške glasbene predstave Heidi - zgodbe o svobodi, ljubezni, prijateljstvu in sprejemanju sočloveka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Heidi  
Uroš Hočevar Za Slg Celje
Heidi je v krstni uprizoritvi v celjskem gledališču živahna in samosvoja.
Uroš Hočevar/Gledališče Celje

Predstava je videti kot Heidi na starem vaškem odru. Imamo avtentične sani, krplje, dedek dela maslo na star način. Da otroci mimogrede, ko gledajo predstavo, vidijo nekaj starega, kar je njim novo," režiserka Ivana Djilas pove pred premiero predstave za otroke Heidi.

Narava, vzgoja in hromost

Kljub temu pa je Heidi, junakinja romana Johanne Spyri iz leta 1881, v predstavi upodobljena tako, da nagovori gledalce 21. stoletja. Roman je nastal v času, ko liki otrok niso bili najbolj realni in so bili napisani kot zgled otrokom, ki njihove zgodbe berejo, pripoveduje dramaturginja Tatjana Doma. Tako sta se z režiserko osredotočili na tri elemente zgodbe o Heidi. Na odnos do narave, ki v originalni predstavi človeka osvobaja in pomirja. V ospredje sta postavili tudi dva načina vzgoje. "Heidi odrašča v okolju, ki jo spodbuja, vzgaja v samozavestno in samostojno bitje. Dedek jo želi pripraviti na življenje. Pri Klari pa gre za vzgojo, ki želi otroka sicer zaščititi, a ga s prekomerno zaščitniškim odnosom naredi fizičnega in psihičnega invalida," pojasnjuje Doma.
Prav Klarina hromost je po besedah dramaturginje zahtevala poseben premislek. V predstavi niso želeli otrokom posredovati sporočila čudežne ozdravitve zaradi gora in nekaj skodelic kozjega mleka. "Zato je bistven izvor Klarine bolezni. V naši dramatizaciji je posledica preveč zaščitniške vzgoje, ki jo rine v voziček, pa tudi odtujenega očeta, ki se po ženini smrti ne zmore spopasti z življenjem s hčerko in skrb zanjo prepušča vzgojiteljici," razlaga Tatjana Doma.

Pogum in živahnost

Ključni preobrat pa še vedno pripade Heidi, ki ostaja samosvoja deklica z veliko volje in veselja do življenja. "In s tem ji uspe vse, kar ne uspe odraslim. Uspe ji samotnega deda vzbuditi v življenje, v Klari vzbuditi voljo do življenja, da bo neki dan vseeno poskusila vstati z vozička in bo odšla v svet, v Petru pa vedoželjnost, da se nauči brati," našteva Doma.
Prav pogum in živahnost sta pri Heidi navdušili igralko Živo Selan. Da s tem otrokom pokaže, da so lahko samostojni in pogumni ter se lahko spopadejo z vsakim izzivom. "Heidi verjame, da lahko premaga težke situacije. Lepo se mi zdi, da je v vsaki okoliščini sposobna obdržati svojo osebnost. Ni je strah biti to, kar je," pravi Selanova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta