Murkova nagrada Maji Godina Golija

kr
11.11.2018 23:53

Najvišje priznanje Slovenskega etnološkega društva za etnologinjo, ki je zaznamovala tudi ali predvsem razumevanje mariborskega preteklega vsakdana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Maja Godina Golija
Janko Rath

Slovensko etnološko društvo je v soboto v Podjetniškem pospeševalniku Katapult podelilo Murkovo nagrado, priznanje in listino za leto 2018. Murkovo nagrado je prejela dr. Maja Godina Golija za obsežen in kakovosten znanstveni opus s področja raziskav urbane kulture. Kot piše v utemeljitvi Murkove nagrade, dolgoletno etnološko delovanje Maje Godina Golija, njeno vztrajno prizadevanje za natančno, poglobljeno strokovnost na eni strani in široko odmevno pojavnost na drugi, kažejo na njen široki spekter delovanja, hkrati pa so poudarili, da je nagrajenka vztrajna zagovornica visokih standardov v etnologiji. "Njena pionirske raziskave in objave na temo etnologije mest so še nekaj več od pionirstva: so nesporen zagon vsem etnološkim in drugim raziskavam mest," je poudarila komisija za nagrade.
Murkovo priznanje je prejel Jernej Mlekuž za izjemen prispevek k raziskovanju, vrednotenju in popularizaciji slovenskih jedi. Med njegovimi najbolj opaznimi deli je I feel kranjska kobasica. Murkovo listino pa sta letos prejela Anica in Zvone Petje, lastnika in skrbnika Časarovega mlina, za ohranjanje in revitalizacijo snovne kulturne dediščine. Komisijo so ob predsedniku Marku Terseglavu sestavljali še Katlin Hirnok, Jelka Pšajd in Tomaž Simetinger. Slovensko etnološko društvo je nagrade, poimenovane po njihovem znanstvenem in strokovnem vzorniku Matiji Murku, letos podelilo 32. leto zapored. Matija Murko (1861-1952) je deloval na številnih področjih, etnologi in kulturni antropologi pa ga opredeljujejo kot utemeljitelja etnologije kot znanosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta