Muzikal z retro pridihom

Barbrara Gavez Bolčjak
05.02.2019 19:33

Lutkovna kritika: Svetlana Makarovič: Netopir Kazimir, Lutkovno gledališče Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posebno najmlajšim gledalcem bo igriva predstava s staromodnim pridihom zagotovo zabavna.  
Boštjan Lah

V slovenskem prostoru je uprizoritev lutkovne predstave po literarni predlogi Svetlane Makarovič skoraj zagotovilo za uspeh, sploh v časih, ko svoje otroke vodijo v lutkovno gledališče starši, ki so zrasli ob njenih besedilih. Njeno ime je marketinško privlačno, njen stil pisanja pa ustvarjalno ekipo razbremeni skrbi, ali bo vsebina uprizoritve koherentna.
Zadeve se lahko zapletejo, če uprizoritev ni v celoti skladna z besedilom Makarovičeve. Kar je pravzaprav pogosto, ker so njena dela navsezadnje pripovedna, uprizoritev pa zahteva dramsko formo, zato je treba pravljice in pripovedi dramatizirati. Enako je z Netopirjem Kazimirjem, v originalu le dobro stran obsegajočim besedilom iz zbirke Pravljice iz mačje preje. Ker je izvirno dogajanje prekratko celo za lutkovno predstavo za triletnike, ga je avtorica dramatizacije dopolnila s prizori iz drugih pravljic iste zbirke. Tako radovedni netopir v iskanju odgovora na vprašanje, ali je ptič ali miš, naleti še na zdolgočasena čuka in nečimrno kuno "iz drugih vicev". Ker jih je ustvarila ista avtorica, njihov način bivanja ne odstopa od Kazimirjeve zgodbe, zato dopolnila niso moteča, temveč dokaj smiselno razširijo pripoved.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta