Na FeKKu slavil poklon delavskemu razredu

MMAJ
26.08.2024 17:46

V soboto se je s podelitvijo nagrad v Ljubljani zaključila deseta edicija festivala kratkega filma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz filma Krila delavcev, zmagovalca 10. edicije filmskega festivala FeKK
Fekk

Veliko nagrado festivala FeKK, tako imenovani grand prix, je osvojil kosovski režiser Ilir Hasanaj za kratki film Krila delavcev (Krahët e punëtorëve/Workers' Wings, 2024). Ta 19-minutni film ima letos za sabo sila uspešno festivalsko pot, saj so ga med drugim premierno predstavili na festivalu v Rotterdamu. Nagrade sta letos podeljevali dve žiriji: mednarodna, ki so jo sestavljali Cătălin Cristuțiu, Igor Prassel in Anne Gaschütz ter žirija filmskih kritikov v sestavi Aljoša Harlamov, Alen Golež in Jasmina Šepetavc. Zmagovalce so izbrali iz tekmovalnega programa FeKK BAL, ki vključuje filme iz držav balkanskega polotoka, in iz domačega tekmovalnega programa FeKK SLO. 

Nagrado FeKK BAL je prav tako osvojil kosovski film, in sicer Kot bolno rumena (Si e verdhë e sëmurë/Like a Sick Yellow) režiserke Norike Sefe. Posebno omembo v tej sekciji si je medtem prislužil hrvaški režiser Nebojša Slijepčević z odmevno slovensko koprodukcijo Mož, ki ni mogel molčati (The Man Who Could Not Remain Silent), ki so jo premierno predstavili maja v Cannesu. Trojica kritikov je nagrado podelila avstrijskemu filmu Dežela gora (Land der Berge) režiserke Olge Kosanović. Nagrado v sekciji FeKK SLO je prejela Zarja Menart za film Tri ptičice, posebno omembo pa Hannah Koselj Marušič za film Razcepljene konice. Kritiška žirija je v tej sekciji nagrado dodelila Simonu Intiharju za film Line Rider.

Dodajmo še, da so podelili tudi nagrado za najboljši VR film (2023 a Requiem in VR: From Turmoil to Transcendence), distribucijsko nagrado pa je prejel Simon Intihar za že omenjeni film Line Rider. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta