Na odru s pravimi jazz mački

Petra Zemljič Petra Zemljič
05.11.2019 15:33

Ptujski vokalist in pianist Mladen Delin je nastopil v dveh newyorških klubih v družbi odličnih glasbenikov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladen Delin v družbi Jureta Pukla in Marka Črnčeca na newyorškem odru
Tinka Muha

Oktobra je ptujski glasbenik Mladen Delin, tudi umetniški vodja Festivala Arsana, z novim vokalnim solo projektom Twisted Jazz nastopil v dveh legendarnih jazz klubih v New Yorku - v Zinc Baru na Manhattnu in Shrinu v Harlemu. Na odru sta se mu pridružila slovenska glasbenika Marko Črnčec in saksofonist Jure Pukl, ki živita in ustvarjata v New Yorku. Glavna gostja je bila Lauren Kinhan, pevka skupine New York Voices, dvakratnih grammyjevih nagrajencev, z njim pa je zapel tudi Samo Ivačič, član skupine Vox Arsana.
"Projekt Twisted Jazz je začel nastajati leta 2013, ko je skupina Vox Arsana navezala stike z New York Voices, in pričel sem svoje izpopolnjevanje v New Yorku. Vendar pa sem mu v zadnjih dveh letih dodal še avtorski pridih. To je kratko potovanje od bluesa, bebopa do brazilske sambe in jazz standardov. Zagotovo pa se bo v prihodnosti še nadgrajeval z avtorsko glasbo in novim materialom in različnimi gosti," pravi vokalist, pianist, aranžer in producent, ki zadnjih sedem let deluje in ustvarja med Slovenijo in New Yorkom z mednarodno uveljavljenimi jazzovskimi glasbeniki.
Kot pojasni, je nastop v teh klubih bil neverjeten. "V kultnem klubu Shrine je možno slišati umetnike različnih glasbenih stilov, in to s celega sveta. Nekateri se tam ustavijo za nekaj dni na svoji turneji, spet drugi, ki so se ravnokar preselili v veliko metropolo, si prav tam želijo čim prej nastopiti. Na tamkajšnjem odru je zmeraj velika mešanica kultur, stilov, žanrov in tako naprej. Zinc Bar pa je v spodnjem Manhattnu, kjer nastopajo uveljavljena imena, od sodobnega in tradicionalnega jazza, afriške in brazilske zasedbe, ob nedeljah slišimo argentinski tango in glasbo drugih svetov, vsem pa je skupen jazz. Veliko je izjemnih umetnikov iz Latinske Amerike in Evrope, ki so prišli in ostali v New Yorku. Zasledil sem celo, da naj bi bil v tem klubu v prejšnjem stoletju stalni pianist Thelonious Monk, pela naj bi tudi Billie Holiday." Na odru stati s pravimi jazz mački in legendami, kot sta Marko Črnčec in Jure Pukl, ki so redno na turnejah, je za Delina bilo doživetje, ki ga, prizna, težko opiše. "Sploh zame, ki sem klasični pianist, je to bil velik izziv. Jazz glasba pa glasba nasploh omogoča komuniciranje na mnogo višjem nivoju, kot so to besede, ki jih dnevno uporabljamo. Čeprav se v jazzu še vedno počutim kot začetnik, te sodelovanje z vrhunskimi umetniki vedno prestavi za nekaj stopnic višje, kot si v resnici. Z izjemno pevko Lauren Kinhann sem imel čast zapeti dva dueta. Kljub temu da je za mano veliko let trdega dela, vaj in nastopov, so izkušnje na odru najbolj dragocene, sploh kadar stojiš skupaj s prekaljenimi glasbeniki. Takrat se moraš prestaviti v drugo dimenzijo in v resnici se zgodijo kvantni preskoki. Vse to so trenutki, ki ti v srcu in spominih ostanejo za vedno. Saj veš, kako pravi pesem - ''If you can make it there, you can make it anywhere".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta