Na situ ostali samo Mamuti

pv
19.05.2019 14:56

Nagrado Kritiško isto je v soboto na 20. Slovenskih dnevih knjige v Ljubljani prejel Jernej Županič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mamuti so Županičev romaneskni prvenec.
Lud Literatura

"Na mrežici kritiškega sita je po silovitem kritiškem pretresanju ostal le pisatelj Jernej Županič." Nagrado Kritiško sito je prejel za roman Mamuti (LUD Literatura), ki je torej po mnenju slovenskih literarnih kritikov najboljša knjiga leta 2018.
Nominiranci so bili še Alenka Jovanovski za pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj (Center za slovensko književnost), Kaja Teržan za pesniško zbirko Krog (Center za slovensko književnost) in Andrej Tomažin za zbirko kratke proze Anonimna tehnologija (LUD Literatura).
O nagrajencu je letos odločal kritiški forum v sestavi: Tina Bilban, Kaja Blazinšek, Matej Bogataj, Leonora Flis, Jelka Kernev Štrajn, Aljaž Koprivnikar, Petra Koršič, Aljaž Krivec, Barbara Leban, Goran Potočnik Černe, Diana Pungeršič, Anja Radaljac, Maja Šučur in Manja Žugman.
"Jernej Županič (1982) je svojo literarno pot pričel s pesniško zbirko Tatar (2016), nadaljuje pa jo z romanesknim prvencem Mamuti, medtem ko je leta 2017 za prevode treh ameriških avtorjev prejel nagrado Radojke Vrančič, namenjeno mladim prevajalcem. Avtor nedvomno čuti posebno afiniteto do slonov, saj jim v Tatarju posveti cikel pesmi, medtem ko so njihovi davni predniki med osrednjimi protagonisti v tem romanu, postavljenem v nedefinirano prihodnost," beremo v recenziji Kristine Sluga v Bukli. Založnik pa je o knjigi zapisal: "Iz tovarne s kosmatim dimnikom se vije dolga kolona mamutov. Čeprav so še posebej primerni za težaška dela, kot je denimo vleka vagonov z gramozom, so med mamuti tudi računovodje, univerzitetni profesorji in zagrenjeni samotarji. Svet namreč skupaj z ljudmi naseljujejo tudi mamuti, ki se pritožujejo nad pomanjkanjem posebnih stranišč v barih in posebnih sedežev na letalih, ki pijejo trpek čaj in pojedo velike količine jabolk. A to je tudi svet, strašljiv v svoji dovršeni nedomačnosti, v katerem so glavne anomalije pravzaprav še bolj bizarne, fantastične ali ostudne, zato pa toliko bolj zanimive za pripovedovalca, lažnega antropologa, ki poskuša priti do njihovega volhkega dna. Več kot očitno je namreč, da se nekaj kuha, da bodo šivi družbe in sveta kmalu popokali. Briljantni romaneskni prvenec Jerneja Županiča je edinstvena pripoved o družbenih trenjih, fantastična vizija sveta, ki mu vladajo predsodki in ki ga zaznamujejo nepremostljive vrzeli v odnosu do Drugega."
Nagrado kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba, 2011), Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga, 2012), Davorin Lenko za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost, 2013), Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah (Modrijan, 2014), Jure Jakob za zbirko kratke proze Hiše in drugi prosti spisi (Mladinska knjiga, 2015), Mojca Kumerdej za roman Kronosova žetev (Beletrina, 2016) in Milan Jesih za pesniško zbirko Maršal (Beletrina, 2017).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta