Nagrada Marija Vera za Milado Kalezić

P. V.
27.03.2023 22:00

Z novo premiero kranjskega gledališča in podelitvijo stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije se je nocoj začel 53. Teden slovenske drame.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milada Kalezić
Marko Vanovšek

Na svetovni dan gledališča se je nocoj v Prešernovem gledališču Kranj začel 53. Teden slovenske drame (TSD). Za uvod v 12-dnevni festival so podelili stanovske nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije in premierno uprizorili dramo Milana Ramšaka Markovića Deževen dan v Gurlitschu v režiji Sebastijana Horvata.

Do naslednjega petka, 7. aprila, si bodo obiskovalci v tekmovalnem in spremljevalnem programu, ki ga je oblikoval selektor Rok Bozovičar, lahko ogledali enajst predstav, ki so po slovenskih dramskih predlogah prejšnjo sezono nastale na odrih različnih slovenskih gledališč, in eno predstavo, ki jo je po slovenskem besedilu ustvarilo zagrebško gledališče.

Kot je izpostavil selektor, so izbrane predstave uprizoritveno izredno raznolike, njihova skupna točka je, da se ob izvedbeni dovršenosti poigravajo z inovativnimi gledališkimi prijemi, s katerimi stimulirajo gledalsko senzibilnost. Spremljevalni program pa festivalu dodaja žanrsko in tematsko razgibanost.

V dodatnem programu festival prinaša še 13 drugih dogodkov, med katerimi so trije koncerti in tudi predstava za mlado občinstvo. Že tradicionalno bo na sporedu dan nominirancev za nagrado Slavka Gruma. Poskrbeli bodo tudi za bralne uprizoritve besedil mladih dramatikov, novost pa bo srečanje za razvoj projekta Dramatike malih evropskih jezikov.

Potekalo bo tudi več drugih strokovnih srečanj. Med njimi bodo okrogla miza o refleksiji sodobne uprizoritvene umetnosti in prisotnosti slovenske dramatike v javnem diskurzu, diskusija o oblikah nasilja v procesih snovanja gledališke umetnosti in okrogla miza o sodobni beloruski umetnosti.

53. TSD se bo sklenil s podelitvijo nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, Grün-Filipičevega priznanja za dosežke v dramaturgiji in festivalskih nagrad za najboljšo predstavo in igralce.

Na nocojšnji otvoritveni slovesnosti so podelili nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Igralsko nagrado Marija Vera za življenjsko delo je prejela Milada Kalezić, nagrado Polde Bibič za življenjsko delo pa Dušan Mlakar. Nagrado Duša Počkaj za dveletno obdobje sta dobili Tamara Avguštin in Jana Zupančič, nagrado Marko Slodnjak za dveletno obdobje pa Jera Ivanc.

Igralka Milada Kalezić v spominu svojih kolegov presega vlogo igralke, iz gledališča je namreč odšla tudi kot mentorica in nepozabna teatrska osebnost, je v obrazložitvi nagrade zapisala strokovna komisija za nagrade ZDUS v sestavi Nina Valič (predsednica), Darja Hlavka Godina in Matej Puc. "V svoji bogati karieri je odigrala neverjetno pestro paleto vlog, sodelovala z največjimi režijskimi imeni, za svoje delo prejela vrsto nagrad in bila res radodarna in navdihujoča kolegica," je naštela komisija.

"Njen osebni espri in neusahljiva življenjska energija v povezavi z bogatim znanjem, izkušnjami in izjemno tenkočutnostjo nista zaznamovala samo njenih vlog in predstav, ampak sta bila vodilo in vzor vsakemu kolegu, ki je imel kdaj priložnost sodelovati z njo. V naš spomin se ne bo zapisala le kot velemojstrica igre, ampak tudi kot velik, velikodušen človek," je še zapisala komisija in izpostavila njeno igralsko in osebno etiko.

Dušan Mlakar
Sigledal

Nagrado ZDUS Polde Bibič za življenjsko delo so tokrat namenili Dušanu Mlakarju, čigar opus presega 120 gledaliških režij. V gledališko zavest se je zapisal kot režiser klasičnih komadov, osredotočen predvsem na igralca in njegove prednosti ter moč, kot režiser, ki svoje igralce obravnava tudi kot mentor, piše v obrazložitvi nagrade.

Kot profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je tri desetletja učil ter predano spremljal študente in produkcijo celotnega slovenskega gledališkega prostora; tako generacije njegovih študentov sooblikujejo naše gledališče, je spomnila komisija. S posluhom za ljudi je režiral besedila, ki so se lotevala odnosov med njimi in njihovih usod. "Očitno je, da se je njegova usmerjenost k človeku mojstrila tudi pri mentorskem delu, popremierski pogovori pa brez njegovega iskrenega kritičnega očesa ne bi bili tako vznemirljivi, je še zapisala komisija.

Tamara Avguštin je bila nagrajena za igro v Mrakijadi.
Andrej Petelinsek

Igralsko nagrado Duša Počkaj za dveletno obdobje je ZDUS namenil Tamari Avguštin za vlogo v uprizoritvi Frančišek ter za vlogi Lulu in Rachel Donelan v uprizoritvah Shopping and Fucking ter Zaprta študija. "New Constructive Ethics", Jani Zupančič pa za vloge Barbare Fordham v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage, Mile v Usedlinah, Helene v Slamniku in Veronique Houille v Bogu masakra.

Jana Zupančič.
Miran Juršič

Nagrado Marko Slodnjak pa je prejela klasična filologinja, prevajalka in dramaturginja Jera Ivanc za besedila #punceinpolpunce, Ptičja farma, Mala čarovnica, Zrelostni izpit in Čarovnik iz Oza.

Jera Ivanc
SSG
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.