Naša pesem: Zborovski Maribor dvakrat

M. H.
27.05.2022 20:00

Jutri in v nedeljo državno tekmovanje odraslih pevskih zasedb v mariborski Unionski dvorani - predtem 2. državnio tekmovanje Mateja Hubada za zborovske dirigente.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naša pesem 2022 - finalisti 2. državnega tekmovanja zborovskih dirigentov Kristina Bogataj, Klara Maljuga in Tom Varl. 
JSKD

Bienalno 27. slovensko zborovsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb Naša pesem 2022 bo jutri in v nedeljo v Mariboru, v Unionski dvorani. Na Našo pesem se po dveh letih vračajo najboljše odrasle pevske zasedbe. Letošnje leto je bilo zaradi zdravstvene situacije še vedno težko za njihovo delovanje. Da bi čim več zborom omogočili nastop, je letošnja Naša pesem vsebinsko prilagojena, da čim več najboljših slovenskih zborov spet dobi možnost zapeti na mariborskem odru. Zato poteka v dveh kategorijah: tekmovanje in revija. Odziv najboljših zborov Slovenije je bil odličen.

Našo pesem je 26. in 27. maja uvedlo tekmovanje dirigentov Zvok mojih rok, ki  je dobilo ime po Mateju Hubadu, slovenskem zborovodji in ustanovitelju Glasbene matice Ljubljana ter njene glasbene šole, predhodnice zdajšnjega Konservatorija in Akademije za glasbo v Ljubljani. Svoj zborovski talent je pred tremi demonstratorskimi zbori (Komornim zborom Orfej iz Ljutomera, Dekliškim pevskim zborom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Akademskim pevski zborom Maribor) pokazalo deset mladih slovenski zborovodij do 35. leta, ki jih je izbral umetniški svet prireditve. Pokazali so svoje sposobnosti dela z zborom: dirigentsko tehniko, tehniko vodenja vaje in komunikacije z zborom ter interpretacije skladb. V finale so se uvrstili Kristina Bogataj, Klara Maljuga in Tom Varl.

Demonstratorski zbor na tekmovanju zborovskih dirigentov je bil prvi demonstracijski dan Komorni zbor Orfej 
Janez Eržen

V žiriji obeh glasbenih tekmovanj – tako tekmovanja Zvok mojih rok kot Naše pesmi – so mednarodno uveljavljeni slovenski in tuji člani žirije: Martina Batič, Karmina Šilec, predsednici, ter člani Petra Grassi, Andraž Hauptman, Ambrož Čopi, Bengt Ollén (Švedska) in Jānis Ozols (Latvija).

V okviru tekmovanja bo potekala tudi predstavitev jubilejne dokumentarne izdaje ob 50-letnici Naše pesmi z naslovom Musica, noster amor! Naša pesem – 50 let: 1970–2020. Izdaja vsebuje zgodovinski pregled, pogovore z vidnejšimi osebnostmi ob 50-letnici tekmovanja, arhivske fotografije in pregled podatkov za vseh 50 let Naše pesmi. V okviru prireditve bosta potekali tudi CEZURA (pogovori o(b) tekmovanju) z Alenko Podpečan, Sebastjanom Vrhovnikom in Tadejo Vulc ter okrogla miza s Karmino Šilec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta