Pomerilo se bo osem pevskih zasedb

Od danes do nedelje, 23. aprila, v mariborskem Unionu po štirih letih vnovič eno najzahtevnejših mednarodnih zborovskih tekmovanj; letos prihajajo pevci in pevke iz Evrope, Azije in Amerike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo na otvoritvi Mednarodnega tekmovanja Gallus - Maribor leta 2019. 
JSKD

Od danes do nedelje, 23. aprila, bo v Unionski dvorani v Mariboru po štirih letih spet prestižno in cenjeno Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus, ki slovi kot eno izmed najzahtevnejših. Njegov zmagovalec se leto kasneje uvrsti na tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope (EGP). Prihodnje leto bo v bolgarski Varni. Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor je bilo leta 2008 sprejeto v prestižno zvezo tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope (EGP – European Grand Prix for Choral Singing), v kateri so poleg Maribora še štiri evropska mesta iz držav z bogato zborovsko tradicijo: Arezzo v Italiji, Debrecen na Madžarskem, Tolosa v Španiji in Varna v Bolgariji.

Tekmovanja, ki je lani praznovalo 30 let in ga Maribor gosti bienalno, se bo udeležilo osem pevskih zasedb, od tega šest mešanih zborov in dva moška zbora iz Evrope, Azije in Amerike. Slovenske zbore tokrat zastopata dva sestava - Komorni zbor Megaron iz Ljubljane pod vodstvom Damijana Močnika in Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja, ki sta na lanskem slovenskem državnem tekmovanju Naša pesem zasedla drugo in tretje mesto.

Nastopajoče zbore bo v tokratni izvedbi spremljala in ocenjevala žirija, ki jo sestavlja pet mednarodno priznanih zborovskih strokovnjakov: predsedovala ji bo slovenska dirigentka in avtorica glasbeno-scenskih projektov Karmina Šilec, njeni člani pa bodo eden najvidnejših azijskih dirigentov Avip Priatna, večkrat nagrajeni latvijski dirigent in umetniški vodja Jaņis Liepinš, češko-ameriški ustanovitelj in umetniški vodja mednarodno priznane zasedbe The Rose Ensemble Jordan Šramek ter slovenska dirigentka in skladateljica Tadeja Vulc.

Izbrane pevske zasedbe se bodo drevi, 21. aprila, predstavile na netekmovalnem otvoritvenem koncertu. Po tradiciji se bodo zbori iz Baskije – Španije, Švedske, Portorika, Indonezije, Irske, Latvije, Italije in Slovenije predstavili s privlačnimi sporedi, značilnimi za dežele, od koder prihajajo. Jutri bo na sporedu tekmovalni del nastopov, ki se bo dopoldne začel z obveznim, popoldne pa nadaljeval s prostim programom. Nedelja, 23. aprila, bo dan za veliki finale tekmovanja, na katerega se bo po izboru žirije uvrstilo pet nastopajočih zasedb, ki se bodo potegovale za veliko nagrado 17. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor 2023. Zmagovalni zbor mariborskega finala se bo v letu 2024 pomeril za veliko nagrado Evrope.

Na Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor se lahko uvrstijo samo zbori izjemne kakovosti, ki so sposobni pripraviti raznolik in zahteven program – ta v vseh treh dneh obsega za kar okrog 45 minut čiste vokalne glasbe. Zbori sicer predstavijo tri do štiri sporede: programsko zaokrožen spored, značilen za izvorno deželo (gre za netekmovalni nastop), spored iz zgodovinskih obdobij in prosti spored, pet najboljših zborov pa izvede še dodatni spored v finalu.

Tekmovanje skrbi tudi za promocijo slovenske glasbe v svetu, saj v obvezni program za vse zbore uvaja izvedbo skladbe Jacobusa Handla Gallusa po lastni izbiri in priredbo slovenske ljudske pesmi; letos je to prekmurska ljudska iz Adrijancev Godec pred peklom skladateljice Nane Forte.

Na letošnje tekmovanje so se uvrstili: moška zbora Suhar, Baskija, in ZERO8, Švedska, mešani zbori Coralia, zbor Univerze v Portoriku, Komorni zbor Megaron, Slovenija, Malang Choralart, Indonezija, Mešani mladinski zbor Emil Komel, Italija. Mešani pevski zbor Juventus Univerze v Latviji in Mornington Singers, Irska.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta