Poziv vladi, naj kupi knjižnicam knjige

pv
01.06.2020 20:00

Knjižnice zaslužijo vsaj tri odstotke podpore, ki jo bo dobil turizem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Lesjak Tusek

Predsednik Bralne značke Marko Kravos in podpredsednik društva Slavko Pregl sta na vlado in vodjo delovne skupine za pripravo ukrepov za blaženje koronakrize dr. Mateja Lahovnika naslovila odprto pismo s pozivom k nakupu knjig za knjižnice. Najprej sta popisala stanje: "V slovenskih splošnih knjižnicah se letno izposodi 25 milijonov enot knjižničnega gradiva; knjižnice beležijo dvanajst milijonov obiskov letno; knjižnice imajo pol milijona rednih članov; nakup knjižničnega gradiva zanje s strani države kljub predpisanim standardom zadnja leta močno upada, četudi je očitno, da imajo ti nakupi izjemen multiplikacijski učinek.
V slovenskih osnovnih in srednjih šolah je 250.000 učenk in učencev, za katere v šolskih knjižnicah v zadnjih letih v nasprotju z napisanimi standardi vsako leto ni kupljenih 150.000 knjig; pomanjkanje sodobne mladinske literature v šolah porazno deluje na jezikovno in bralno kulturo mladih." Nato predlagata, po zgledu reševanja turizma, "da namenite splošnim knjižnicam po deset evrov na vsakega člana knjižnice in šolskim knjižnicam po 20 evrov na šolarja namenskega denarja za nakup knjig. S tem boste omogočili obogatiti knjižne fonde javnih knjižnic in podprli propadajoče slovensko založništvo, ki je v času epidemije utrpelo še dodatne izgube. Dnevi karantene so nazorno pokazali, da so knjige izjemno pomembna in potrebna kulturna dobrina. Zato knjižnice zaslužijo vsaj triodstotno podporo v primerjavi s turizmom. Obenem naj bo to jasna zaveza države, da bo v bodoče spoštovala obveznosti, ki jih ima do splošnih in šolskih knjižnic ter seveda do več sto tisoč bralk in bralcev v Sloveniji." (pv)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta