Prestopanje brez strahu

Petra Zemljič Petra Zemljič
09.05.2019 22:17

Četrti festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi z enajstimi predstavami in bogatim spremljevalnim programom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Portugalska predstava Mozambik je del skupnega programa MAMO abonma.
Arhiv festivala

Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi se po nekaj letih spet vrača v Maribor. Osemdnevni festival se bo odvijal med 11. in 18. majem in je, kot napovedujejo v kulturno-umetniškem društvu Moment, oblikovan kot platforma za predstavitev domače in tuje neodvisne uprizoritvene produkcije, pa tudi kot družabni in strokovni dogodek. Programsko ekipo festivala sestavljajo Nika Bezeljak, Uroš Kaurin in Zoran Petrovič, izpostavljajo pa sodobno neodvisno gledališče, ki je odprto, ustvarjalno, vključujoče in brezkompromisno, s posebnim poudarkom na družbenopolitičnem kontekstu, v katerem je nastalo ali ki ga z vsebino nagovarja.
Uroš Kaurin izpostavlja, da jim je po letu 2012, po treh izpeljanih festivalih, zmanjkalo produkcijskih, finančnih in strateških zmožnosti, da bi se Prestopi nadaljevali, zdaj pa so končno spet zbrali pogum, denar in načrt, da ga ponovno obudijo. "Sem vesel, ker je festivalsko dogajanje vseeno nekaj drugega kot pa celoletni program in nam tudi omogoča, da v strnjenem kosu časa dobimo zelo različne, raznolike in zanimive predstave na kup, da se soočijo s publiko in ona z njimi." Zoran Petrovič pred festivalom napoveduje, da ta ni ozko usmerjen, ampak je za vsakogar. "Ni le za elitističen, ozek krog ljudi. To je festival, kamor ste vabljeni vsi. Prestopimo ta prag brez strahu, kot o tem prestopanju govorimo skozi predstave, torej v performativnem, estetskem smislu, pa tudi skozi lastne omejitve in strahove. Nuja je, da prestopamo, če želimo rasti skozi to." Kaurin dodaja, da je v preizkušanju teh mej, predsodkov, iskreno politično sporočilo, da bi živeli v družbi brez strahu in predsodkov, v solidarni in enakopravni družbi. Tega pa se ne lotevajo na resen, zatežen način, ampak bomo priča duhovitim predstavam. Pet predstav od enajstih, ki prihajajo iz Slovenije, Palestine, Češke, Izraela, Portugalske in Jordanije, bo uprizorjenih na Intimnem odru v GT22, ostale pa v Lutkovnem gledališču Maribor, SNG Maribor, Amfiteatru II. gimnazije Maribor in Muzeju NO Maribor. Pogovori bodo ob dveh predstavah, izraelske in palestinske, ki bosta v dveh zaporednih festivalskih dnevih uprizorjeni ena za drugo. Neizogibno je preizpraševanje situacije, kako sploh ustvarjati pod danimi pogoji, ali je politična neopredelitev v vsakdanjem življenju sploh možna, kaj to pomeni za umetniško vrednost in kaj okoljska zaznamovanost pomeni za človeka in umetnika kot tudi za udejstvovanje v družbi. Pogovora bo moderirala dramaturginja, teatrologinja in gledališka kritičarka Zala Dobovšek.
Znotraj festivala se bo odvrtel t.i. Trigger Showcase, nov "predstavitveni" festival, ki bo potekal v Mariboru in Ljubljani. Namenjen je preglednemu seznanjanju z neodvisnimi uprizoritvenimi umetnostmi v Sloveniji in oblikovan tako, da ponuja izbor najdrznejših gledaliških predstav sezone. Je skupni projekt več neodvisnih slovenskih producentov (Gledališče Glej, Slovensko mladinsko gledališče, Via Negativa, Bunker Ljubljana, Flota Ljubljana, Nova pošta, Maska Ljubljana). Momentovci napovedujejo še nekaj druženj in srečanj, ki se bodo v manj formalni obliki odvijali v festivalskem centru Urban Garden. Po vsaki predstavi bodo posneli tudi podcaste, umetnica Monika Pocrnjić pa je in bo na festivalskih prizoriščih izdelala instalacije, zato da bi prikazala različne načine gibanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta