(PROGRAM LGM) Kaj v Mariboru čaka ljubitelje lutk?

Klara Širovnik Klara Širovnik
03.07.2023 05:55

V Lutkovnem gledališču Maribor se obeta razburljiva sezona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
LGM v repertoarju ohranja 28 predstav iz preteklih sezon.
Andrej Petelinšek

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) bo v novi sezoni 2023/2024 ponudilo šest novih uprizoritev, ki so namenjene gledalcem najrazličnejše starosti - od najmlajših (1,5 leta) do odraslih (15+). Katarina Klančnik Kocutar, direktorica in umetniška vodja LGM, pravi, da je rdeča nit predstav raziskovanje odnosov med prijatelji, med posameznikom in svetom, med človekom besede in človekom podobe, in iskanje sebe v nenavadnem svetu odraščanja in preobrazbe.

Sezono začenjajo s predstavo Tok, tok, tok (1,5+), ki nastaja v koprodukciji s partnerji iz Francije. Premiera bo septembra na največjem svetovnem lutkovnem festivalu v kraju Charleville-Mezieres. Predstava je namenjena najmlajšim obiskovalcem, starim vsaj leto in pol. Avtorica oziroma režiserka uprizoritve je Mateja Bizjak Petit.

Glavnino občinstva LGM sestavljajo otroci (3+), za njih pa v novi sezoni pripravljajo tri predstave: Čriček in mravlja, Zvezdica Zaspanka in Princesa na zrnu graha. Čriček in mravlja (3+) bo marionetna predstava v režiji Marijana Nečaka in z likovno podobo Barbare Stupica. Zgodba o solidarnosti v živalskem svetu brez nepotrebnega moraliziranja uči o tem, kako moramo dobre odnose vselej negovati. Besedilo za predstavo je napisala Saša Eržen. Zvezdica Zaspanka (3+), ena najuspešnejših slovenskih pravljic, ki so jo v LGM v preteklosti že postavili na oder, nosi pomembno sporočilo, da z dobroto in ljubeznijo lahko premagamo zlo. Režiser predstave bo Jaka Ivanc. Princesa na zrnu graha (3+) je klasika, s katero so mariborski lutkarji pred dvema desetletjema že navduševali na ulicah, trgih in tudi v dvoranah. V režiji Andreje Kovač bo predstava oživljena, predelana in osvežena, napovedala pa bo praznovanje 50-letnice gledališča, ki bo v novembru 2024.

Za starejše otroke, mlade in odrasle pripravljajo predstavo Alica (12+) po motivih znamenitega dela Lewisa Carrolla. Režiser Matteo Spiazzi, ki je v gledališču režiral eno najbolj uspešnih predstav Ostržek in pred tem Sen kresne noči, bo za metaforo prehoda v odraslost uporabil obliko gledališča predmetov.

V koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom bo nastala predstava Smrekar versus Cankar (15+), namenjena mladini in odraslim, v kateri bo režiser Juš Zidar raziskoval sodobnika Ivana Cankarja in Hinka Smrekarja, ki sta vsak na svoj način nastavljala ogledalo družbi.

LGM v repertoarju obenem ohranja 28 predstav iz preteklih sezon, dopolnjenih z raznolikimi kulturno-vzgojnimi programi, ki so vedno bolj priljubljeni in razširjeni. Gledališče se pridružuje še dvema koprodukcijama: s Festivalom Maribor pripravlja predstavo Zvezda in Srce po besedilu Milana Jesiha, z glasbo Nane Forte, režira Jure Ivanušič. V okviru programa Mlada lutkomanija pa nastaja predstava v koprodukciji s češko akademijo DAMU - kot del programa festivala 34. Poletni lutkovni pristan, ki bo potekal med 5. in 27. avgustom. Med 6. in 9. septembrom pa v LGM gostijo 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ko bo mariborskemu občinstvu, mednarodnim gostom in strokovni žiriji na ogled izbor najboljših lutkovnih predstav preteklih dveh let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta