Razpis za 27. večernico

kr
03.04.2023 06:00

Založbe ali avtorji lahko dva izvoda del, ki so izšla v preteklem letu, pošljejo do 15. maja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Začenja se nov krog za izbor nagrade večernica za najboljše slovensko otroško in mladinsko literarno delo. Za nagrado se lahko potegujejo vsa izvirna pesniška, prozna in dramska besedila za otroke in mladino, ki so izšla v preteklem letu (ali imajo letnico 2022) v knjižni obliki pri kateri od slovenskih založb ali v samozaložbi.

Petčlanska žirija, ki jo sestavljajo predstavniki Večera, Društva slovenskih pisateljev, Društva za humanistična vprašanja Argo, revije Otrok in knjiga ter Zveze bibliotekarskih društev in sekcije IBBY v sestavi Barbara Zorman, Alenka Urh, Dragica Haramija, Darka Tancer Kajnih in Klara Širovnik, bo upoštevala dela, ki jih bodo avtorji, založniki, institucije, društva in posamezniki v dveh izvodih poslali do 15. maja 2023 na naslov Večer mediji, Ulica slovenske osamosvojitve 2, 2000 Maribor, s pripisom Za večernico.

Petčlanska žirija bo izbrala najprej pet nominiranih del, potem pa najboljše med njimi in avtorici oziroma avtorju podelila nagrado (v znesku 3000 evrov) na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti letos jeseni. Lani je večernico dobila Maša Ogrizek za delo Lisičja luna.

Dr. Dragica Haramija, predsednica žirije za 27. večernico: "Večernica je osrednja slovenska literarna nagrada na področju otroške in mladinske književnosti in se od leta 1997 podeljuje najboljšemu mladinskemu literarnemu delu minulega leta. Večina z večernico nagrajenih ali nominiranih avtorjev in avtoric tvori jedro slovenske otroške in mladinske književnosti zadnjega četrt stoletja. Pri preučevanju te književnosti je viden pomemben razvoj nekaterih književnih vrst in žanrov, sodobnost tem in motivov, poglobljeno predstavljanje literarnih likov in pri večini avtoric in avtorjev tudi izjemen posluh za jezik. 130 doslej izbranim knjigam se jih bo septembra pridružilo še pet … Naj bo pot do mladih bralcev vsem večernicam gladka, naj bodo bližnjica do branja."

Lani je večernico dobila Maša Ogrizek.
Saso Bizjak
Saso Bizjak
Otroci ob torti na podelitvi večernice
Boris Vugrinec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.