(RAZSTAVA) Portali in War Pigs Matjaža Duha

Mario Berdič Codella
05.12.2022 05:50

V likovnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor sta na ogled najnovejša slikarska ciklusa ustvarjalca Matjaža Duha.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz serije War Pigs
Žiga Duh

Umetnik Matjaž Duh je svojo novejšo, slikarsko ustvarjalno fazo Portalov zasnoval na likovnih kolonijah sredi vinogradov, kjer je pričel upodabljati osnovno obliko trte, vendar posušene, brez sadov in listja. To je nato razvijal v oblike grmov in dreves, sprva v manjših skupinah, nato pa se pojavijo daljši, adicijsko komponirani drevoredi, ki počasi prehajajo v skupke pravljično učinkujočih starodavnih zgradb, tako rekoč od roba do roba slikovne površine, v obliki domišljijskih, celo magično učinkujočih vedut s skrivnostnimi portali, razvijajoč se v skrivnostne stolpaste konstrukcije, z obzidji in zvoniki, ki pa še zmeraj spominjajo na drevesa.

Hkrati se pojavijo trije prostorski plani. Spodnji je temnejši in nevtralen ter nakazuje zemljišče, na katerem stoji mesto ali utrdba, pogosto segajoč vanj v obliki malodane zrcalnih korenin; v srednjem planu prevladuje veduta, za katero se zdi, kot bi nastajala iz dreves; zgoraj pa je, kot običajno, prostorski plan z nebom in oblaki, občasno se pojavi tudi bistvena novost. To je naslikan poln mesec, če je veduta nočna, ali sonce, če je veduta dnevna, pogosto pa je takšna krožna plošča lahko tudi kovinska, s srebrnim sijajem in prilepljena na slikovno površino. Nič manj nenavadna ni umetnikova odločitev, da v zgornji ali spodnji plan umešča skrivnostne, enovrstične napise v glagolici, ki likovni celoti posredujejo srednjeveško vzdušje, spominjajoč na rojstvo slovanske pisave.

Drugi, vzporedni slikarski ciklus je Matjaž Duh poimenoval War Pigs, saj je vsebina posvečena grozljivim prizorom predvsem iz prve svetovne vojne, ko so si vojaki morali natikati plinske maske, skozi katere je bilo skoraj nemogoče dihati, z njimi pa so opremljali tudi konje. Zaradi rilčaste oblike teh mask so ljudje in konji spominjali na svinjske glave, vendar pa se Matjaž Duh posveča še drugačnim prizorom, kot so razna izkrcanja ali invazije. Tisto, kar opazovalca morda najbolj preseneti, je način, kako umetnik predstavlja te vojne prizore. Gre namreč za naslikane, že obstoječe, dokumentarne, črno-bele fotografske posnetke, za katere sprva pomislimo, da so originalni, še posebej ker so zraven tudi pravi risalni žebljički, s katerimi so te slike v sliki navidezno pribite na ograje. Prav slednje je Matjaž Duh razvil iz že omenjenih trt, grmov in dreves, tako, da je oblikoval polomljene lesene ograje, na katerih je poustvaril fotografije v smislu parafraziranja grisaillov, torej sivo-belih stenskih poslikav, izvirajočih še iz baročnega obdobja, s katerimi so zapolnjevali virtualne niše. Idejo za ta vojni ciklus je dobil na eni od številnih likovnih kolonij, ki se jih zelo pogosto udeležuje, v tokratnem primeru na koloniji Steyer, kjer se je pustil navdihniti z nostalgičnimi, porumenelimi fotografijami prednikov te družine, še posebej deda v uniformi iz prve svetovne vojne.

Iz serije War Pigs
Žiga Duh
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta