Retrospektiva Stojana Kerblerja od danes še v Mariboru

Na ogled prvič tudi izbor originalnih srebroželatinskih fotografij, kaširanih na iverno ploščo, ki jih je avtor leta 2017 podaril Umetnostni galeriji Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojster Stojan Kerbler na včerajšnji predstavitvi retrospektive v Umetnostni galeriji Maribor ob kustosinjah Lari Štrumej iz Moderne galerije in Andreji Borin iz UGM
UGM

V Umetnostni galeriji Maribor so včeraj v navzočnosti avtorja predstavili retrospektivno razstavo del mojstra fotografije Stojana Kerblerja. Otvoritev razstave del vrhunskega fotografa, nagrajevanega, sodelujočega na več kot tisoč razstavah doma in po svetu, bo nocoj. Gre za organski in avtorski prenos velike razstave v Moderni galeriji med 25. oktobrom 2018 in 27. januarjem letos. Posvečena je bila Kerblerjevi 80-letnici. Zajema širok razpon mojstrovega ustvarjanja od poznih petdesetih let minulega stoletja do leta 2014. Kustosinja razstave je Lara Štrumej, ljubljansko razstavo je spremljal tudi obsežen katalog z novimi pogledi na njegov opus, z besedili kustosinje pa Alenke Puhar o svetu zaskrbljenih malih ljudi, Aleša Štegra (Odsotne prisotnosti Stojana Kerblerja) pa tudi z natančno biografijo, dokumentacijo in seznamom razstavljenih fotografij. Postavitev za UGM sta naredila Stojan Kerbler in kustosinja UGM Andreja Borin.
V Veliki dvorani UGM je na ogled tudi izbor originalnih srebroželatinskih fotografij, kaširanih na iverno ploščo, ki so večinoma nastale v sedemdesetih letih preteklega stoletja in ki jih je avtor leta 2017 podaril Umetnostni galeriji Maribor.
Kot je povedal mojster, je bilo razstavo težko prenesli v manjše prostore UGM, so se pa potrudili posamezne ključne cikle - Haložani, Koline, Tovarniška fotografija, Dvorišča, Fotografi - ločiti in povezati v novo celoto. Posebnost mariborske razstave so avtorjevi kratki opisi posameznih fotografij, zgodbice o nastanku posameznih del. Kerbler ima tudi povezave z Mariborom, kot je povedala Borinova, bil je član Mariborskega fotokluba, deloval je s skupino Mariborski krog.
Kustosinja ljubljanske razstave Štrumejeva je predstavila bogat opus, ki so se mu ob avtorjevem jubileju podrobno posvetili v osrednji nacionalni instituciji za sodobno umetnost, v Moderni galeriji v Ljubljani. Kerblerjev obsežni opus je nastajal kontinuirano šestdeset let, ima več ustvarjalnih vrhov. Veliko posameznih ciklov, ki predstavljajo jedro njegovega opusa, je bilo že večkrat razstavljenih po vsej Sloveniji, celovit opus pa še ne. V Moderni galeriji so se cikli lepo razlili po velikih prostorih, tako da sta avtorjeva monumentalnost in kontinuirana kvaliteta ustvarjanja prišli do polnega izraza. "Zanimala nas je od začetka tudi predzgodovina teh ciklov," je povedala Lara Štrumej, ki se je s Kerblerjem prvič ukvarjala že v svoji diplomski nalogi. Kot je v šali dejal Kerbler, pa je bil zanjo prav tako pomemben prvi obisk Haloz. "Da so Haloze na mojih fotografijah lepše," je dejala ob prvem stiku. In res je bilo, ker ni bilo opuščenih vinogradov, vsaka hiša je bila skrbno urejena. Videlo se je, da je tam življenje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta