"Sedaj si fotografinja, fotografiraj!"

Na Danskem šolana na Koroškem rojena, v Ljubljani živeča fotografinja in kulturologinja Katja Goljat raziskuje sodobno nomadstvo in korenine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz cikla Freedom and Hope F
Katja Goljat

Ta čas razstavlja v Fotogaleriji Stolp v Mariboru. Naslov razstave iz cikla Freedom and Hope, ki bo odprta do 12. aprila, je Dom je tam, kjer lahko parkiraš. Katja Goljat dokumentira pot in življenje sodobnega nomada po ZDA - v predelanem avtobusu kot v hipijevskih časih je z vagabundskimi družinami preživela 2000 kilometrov od vzhodne do zahodne ameriške obale. Avtorica, letnik 1982, je študirala kulturologijo v Ljubljani in fotografijo v Sežani in na Vrå Højskole na Danskem.
Vaša študijska pot od kulturologije do fotografije je nevsakdanja, najbrž pa sta obe stroki povezani in se produktivno prepletata v vašem opusu?
"Zanima me veliko stvari, ki se zdijo različne, a le na prvi pogled. Umetnost me je vedno privlačila, z njo me je prvi spoznal brat, slikar, David Matej Goljat. Vendar sem šele kot absolventka kulturologije odkrila, da se lahko izražam s fotografijo, da je to pravi medij zame. Kulturologija je odličen študij, ki mi je odprl oči, da se bolje zavedam sveta okoli sebe. Marsikdaj iščem odgovore na vprašanja, ki bi si jih zastavila kot kulturologinja, s fotografijo. Moje fotografske serije odstirajo pogled na lasten intimni svet ali popeljejo do svetov onkraj, kjer so zgodbe ljudi, katerih življenjski stil je rezultat družbenih preobrazb in teži k odklonu iz primeža kulturnih obrazcev. Gibljem se v polju dokumentarne in sodobne avtorske fotografije."

Katja Goljat na razstavi v Fotogaleriji Stolp
Matjaž Rušt
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta