''Slovenec ima raje dober avto kot dobro umetnino''

Gregor Filip
28.01.2019 05:30

Čeprav je gospodarska rast in so tudi napovedi obetavne, umetniški trg tega ne zaznava. Z galeristom Emilon Šarkanjem, lastnikom galerij Hest v Ljubljani in Mariboru, smo se pogovarjali, zakaj upad obiska in prodaje v galerijah, kako preživeti v tem poslu in kaj spremeniti, da se stanje izboljša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv

Kakšno je stanje na našem trgu umetnin?
Stanje je že nekaj let stabilno, opažamo pa manj obiskovalcev, ki so včasih redno prihajali v galerije in se seznanjali s trendi ter sledili dogajanju na likovnem prizorišču. To praviloma niso bili kupci, ampak ljubitelji umetnosti in dobri poznavalci. Če jih je kaj zares pritegnilo, so se tudi odločili za nakup. Te zdaj zelo pogrešamo. Včasih je bilo v galerijah bolj živahno, za marsikoga je bil sprehod po galeriji stalnica, celo nuja. Ljudje si danes ne vzamejo časa za majhna zadovoljstva.
Kakšen pa je razpon cen v vaši galeriji?
Ponujamo umetnine v širokem cenovnem razponu. V Galeriji Hest lahko kupite uokvirjeno grafiko za 25 evrov, dela sodobnih avtorjev pa se gibljejo med 200 in 2000 evri. Cene slovenskih klasikov pa lahko dosegajo tudi po več 10.000 evrov.

Emil Šarkanj 
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta