Slovenija ima prve "baletne diplomantke"

Petra Zemljič Petra Zemljič
29.11.2019 15:37

Na Almi Mater Europaea so podelili prve diplome na študijskem programu Balet, inštitucija pa je pridobila še akreditirani magistrski program Študije plesnih umetnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na zagovoru prvih "baletnih diplom" pri nas (od leve) Claudia Sovre, Helena Valerija Krieger, dekan dr. Svebor Sečak, Martina Svetina in dr. Barbara Toplak Perović, direktorica Akademije za ples  
Arhiv Alma Mater Europaea

​Alma Mater Europaea, pod okriljem katere deluje tudi Akademija za ples, je od nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu pridobila nov akreditiran magistrski program Študije plesnih umetnosti. S tem ta univerza nadaljuje pot, ki si jo je zadala pred leti, ko je pridobila akreditacijo za prvo bolonjsko stopnjo za študij baleta. Slovenski plesalci lahko namreč od takrat dalje pridobivajo izobrazbo pri nas in ne več na tujih akademijah. Prve diplome so podelili v četrtek trem študentkam, ki so uspešno zaključile prvo stopnjo študija Balet.
"Za Almo Mater Europaea je Akademija za ples češnja na torti in naš prispevek k umetnosti v Republiki Sloveniji. Da smo dobili prve diplomantke na smeri Balet, je zgodovinski dogodek za baletno umetnost v državi. V narodnih gledališčih v Mariboru in Ljubljani imamo vrhunski, svetovno priznani balet, prav tako v obeh mestih delujeta odlični srednji baletni šoli. Kljub temu pa je bila baletna umetnost do nedavnega edina veja, ki v izobraževalnem sistemu ni imela vertikale in možnosti nadaljevanja v visokošolskem izobraževanju, kot je to pri likovni, glasbeni in igralski umetnosti. Najvišja stopnja izobrazbe je bila do sedaj dveletna višja baletna šola na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani," je izpostavila dr. Barbara Toplak Perovič, direktorica Akademije za ples. Dekan dr. Svebor Sečak dodaja, da so prve diplomantke zaznamovale zgodovino te inštitucije, sledile pa bodo še nove generacije, ki bodo akademsko sliko na področju baleta korenito spremenile. "Ohranili bomo domača znanja in se usmerili proti novim tendencam. Na področju plesa je pomembno in nujno okrepiti izobraževanje že od vrtca dalje in vzpostaviti izobraževano vertikalo do fakultete. To pot dokazujejo tudi naše diplomske in raziskovalne naloge. Fakultetna izobrazba za plesne in baletne pedagoge, ki delajo z otroki, bi morala biti obvezna, predvsem zaradi varne prakse," je dejal Sečak.
Prva diplomska dela so predstavile Claudia Sovre, Martina Svetina in Helena Valerija Krieger, ki je sicer vodja baletne šole na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. "Po izobrazbi sem diplomirana ekonomistka, sem pa končala srednjo baletno šolo in nekaj časa plesala tudi v gledališču. Moje srce in duša ostajata v klasičnem baletu in vsa ta leta, tudi že v srednji šoli, sem pogrešala nadgradnjo in tudi mnogi drugi jo. Ves čas sem spremljala študije tujih akademij, a kaj, ko si za kaj takega zaradi službe in drugih obveznosti tukaj omejen. Ko se je pojavila možnost študija na Almi Mater, se mi je zdel njihov program izjemna priložnost in odločitev za ta študij ni bila težka. Gre za izjemno profesionalen in koristen študij, vsa znanja, ki sem jih pridobila, pa so zelo na mestu. Je pa žal študij še vedno plačljiv in mnogi, ki želijo tja, si ga preprosto ne morejo privoščiti. Ne razumem, zakaj država nima interesa, da bi sofinancirala študij," še opozori.
Sogovorniki iz Maribora so tako tudi ob "lepih priložnostih", kot je bila podelitev diplom, še naprej kritični do države in pristojnih ministrstev, ker nimajo posluha za sofinanciranje študija, kaj šele za podelitev koncesije. Na državne inštitucije so se večkrat obrnile tudi študentke, a za zdaj odgovora, zakaj ne podpirajo njihovega izobraževanja na visokošolski stopnji, še niso dobile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta