Šovinistična mentaliteta tudi čez 400 let

pv
30.01.2020 17:55

Drama SNG Maribor bo jutri v Stari dvorani premierno uprizorila Molièrovo komedijo Šola za žene v režiji Ajde Valcl

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šola za žene velja za enega največjih uspehov v zgodovini komediografije. 
Damjan Švarc

Najslavnejši evropski komediograf Jean Baptiste Poquelin Molière si je pridobil kraljevo naklonjenost in tudi finančno podporo, kar je njegovi gledališki skupini omogočilo, da je začela delovati kot prvo stalno poklicno gledališče (kasneje poimenovano Comédie-Française). K temu je največ prispeval izjemen uspeh komedije Šola za žene. Kakšna je zgodba? Varuh Arnolf skriva in v nevednosti zadržuje varovanko Agnes, da bi jo pripravil za svojo ženo, vendar se dekle že v prvem trenutku prostosti zaljubi v mladega Horacija. Šola za žene je že ob premieri izzvala hud škandal, klerikalni moralisti so se sicer močno zgražali, a občinstvo, pa tudi kralj, je neizmerno uživalo. Šola za žene velja za enega največjih uspehov v zgodovini komediografije.
"Čeprav je precej vidikov Arnolfa vezanih na 17. stoletje, je njegovo bistvo, šovinistična mentaliteta, žal zelo dobro preživelo teh skoraj 400 let. Njegove besede še vedno lahko poslušam na cesti, v medijih, na njegovo miselnost še vedno naletim, pogosto tudi na mestih, kjer je ne bi pričakovala," pravi režiserka Ajda Valcl, ki v novi uprizoritvi mariborske Drame pod drobnogled postavlja večno zavozlane odnose med spoloma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta