Svečan baletni večer mladih

Olivera Ilić
14.05.2019 16:09

Pozornejši pogled na delo pedagogov in dijakov Konservatorija za glasbo in balet Maribor pokaže, kako pomemben dejavnik ohranjanja in negovanja baletne umetnosti je ta ustanova

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastopajoči mladi plesalci so svojo nalogo izpeljali dovršeno in z mladostno energijo.
Tiberiu Marta

Konservatorij za glasbo in balet Maribor se je pred prvomajskimi prazniki znova predstavil občinstvu s Svečanim baletnim večerom, ki ga šola kot sklepno prireditev leta prireja že skoraj pol stoletja. Pripravili so ga pedagogi in učenci baletne šole ter dijaki umetniške gimnazije. V polni Veliki dvorani SNG Maribor so starši, sorodniki in prijatelji ter ljubitelji baletne umetnosti z burnim aplavzom nagradili nastopajoče, ki si skozi dolgoletno baletno šolanje utirajo pot do kariere profesionalnega baletnega plesalca. Ob rednem pouku poteka še praktično oblikovanje bodoče balerine ali baletnika, kar je posebnost mariborskega konservatorija. Sodelovanje s SNG je postalo že stalnica, kar potrjuje dejstvo, da pedagogi delajo profesionalno in izobražujejo plesalce, ki dosegajo pričakovane standarde. Dijaki in učenci nabirajo odrske izkušnje, se spoznavajo z repertoarjem, to pa odlično dopolnjuje izobraževalni proces. Nastopajo v skoraj vseh baletih v repertoarju, v predstavah za otroke, kot so Peter in Volk, Kekec, Hrestač, sodelujejo v enem najbolj plesnih baletov Don Kihotu pa tudi v sodobnih projektih - Smrt v Benetkah, Leva desna, leva desna in Hora-Cantata.
V prvem delu večera so pedagogi svoje nastope zaokrožili v ciklus letnih časov in jih tako tudi poimenovali. V nastopih je bilo moč zaznati različne stopnje usvojene tehnike, od pripravnic do šestega razreda baletne šole in suverene prezence, ki jo nekateri mladi plesalci že izžarevajo na odru. Kljub množici nastopajočih je pedagogom uspelo omogočiti vsakemu otroku, da se predstavi v okviru svojih zmožnosti.
Pomlad so odplesali učenci prvega, tretjega in četrtega razreda pod pedagoškim vodstvom Marine Krasnove Surine in Helene Valerije Krieger. V Poletju so sodelovali prva in druga plesna pripravnica ter peti razred Martine Svetina, v Jeseni so se predstavili učenci dislociranega oddelka iz Lenarta pod vodstvom Tjaše Stergulec Repac, Zima pa je bila rezultat dela Blanke Polič s tretjo pripravnico ter prvim, drugim in tretjim razredom.
Atmosfero letnih časov so poudarjale tematske projekcije v ozadju odra, z močnimi barvami in velikimi plani prizorov iz narave. Žal so podobe vizualno preveč silile v ospredje in tako preusmerjale pozornost od malih plesalcev. Glasba je bila stilno poenotena in je soustvarjala predstavo v sodobnem duhu. Vsi pedagogi so odlično pripravili svoje skupine, kar se je odražalo v natančnem gibanju plesalcev, upoštevanju glasbene spremljave in dobrem obvladovanju prostora.
Drugi del večera je bil posvečen negovanju baletne tradicije, koreografije in plesnega stila, značilnega za balet Harlekiniada italijanskega skladatelja Riccarda Driga. Po koreografiji Mariusa Petipe ga je za dijake umetniške gimnazije in učence šestega razreda baletne šole postavil Nikolai Chilnikov s pedagoginjama Galino Čajko Kuhar in Galino Dmitrievo. Videli smo koncertno izvedbo tega klasičnega baleta, ki se tudi v sodobnem času še vedno izvaja na baletnih odrih po vsem svetu. Nastopajoči mladi plesalci so svojo nalogo izpeljali dovršeno in z mladostno energijo, ki je nujno potrebna pri tovrstnih baletih. Ob zahtevni plesni tehniki ter sproščenosti v odrski igri in podajanju likov je predstava presegla nivo šolske produkcije in gledalce popeljala v svet umetnosti. V vlogi Harlekina smo videli že odrsko izkušenega in odličnega Jana Trniniča, Kolombino je ljubko in tehnično dovršeno odplesala Nina Kramberger, Pierrota je originalno upodobil Tim Dolinšek, Pierretto pa odrsko privlačna in tehnično zanesljiva Nina Bačani. V vlogi Harlekinovega prijatelja se je uspešno predstavil Tomaž Roblek, prijateljici Rozalija Kavčič in Nataša Kočivnik pa sta s svojima nastopoma lahkotno in tehnično čisto prispevali k odrskemu dogajanju. Učencem šestega razreda baletne šole in dijakom umetniške gimnazije je bila zaupana vloga ljudstva. Bili so nekoliko v ozadju dogajanj, kljub temu pa ubrani in profesionalno dosledni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta