Temu se reče "prebrati celega Cankarja"

Petra Vidali Petra Vidali
29.01.2019 18:48

Gledališka kritika: Ivan Cankar: Ob zori, režija Žiga Divjak, Prešernovo gledališče Kranj, premiera 21. decembra 2018, ogled reprize 22. januarja 2019

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na koncu se spuščajo na oder vrste in vrste oblek delavcev, kar se zdi sicer nepotrebna, četudi ne moteča eksplicitna univerzalizacija sporočila.
PG Kranj

Na uprizoritvenem polju je po dobrih začetkih praznovanja s Pipanovimi Hlapci in Milerjevim Pohujšanjem v dolini šentflorjanski praznično leto srečno pripeljal h koncu (najnižjo točko Cankarjeve sezone namerno ignoriramo) z dvema predstavama režiser Žiga Divjak. Hlapec Jernej je nadaljeval "tradicijo" predhodnih avtorskih projektov režiserja -Tik pred revolucijo, Človek, ki je gledal svet, 6 - tako, da je hlapca brez pokojninskega zavarovanja nadaljeval s sodobnimi prekarci brez socialnih pravic. Ob zori prekinja ta niz izvorno neliterarnih uprizoritvenih tekstov, avtor besedil ostaja Ivan Cankar.
Vsaka doba ga bere na sebi lastne načine, branje Katarine Morano, ki je podpisana kot avtorica priredbe - in sklepamo, tudi izbora besedil - pa se zdi to, kar lahko najboljšega prispeva naš čas. Po večinskem poudarjanju že ničkolikokrat izpostavljenega eksplicitno družbenokritičnega v Cankarjevi literaturi sta ta izbor in uprizoritev študija "razrednega boja" od znotraj, študija političnega skozi intimno hrepenenje in trpljenje malega človeka, ki ga v predstavi vidimo, doživimo prav zato, ker nam ga ne servirajo skozi predvidljivi diskurz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta