Ugledni arhitekt Narodnega doma

Petra Zemljič Petra Zemljič
09.11.2018 15:02

Ob vrnitvi arhitekturnih načrtov Narodnega doma iz praškega arhiva nazaj v Maribor so odprli razstavo o češkem arhitektu Janu Vejrychu, ki je tudi avtor te mariborske zgradbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Pokrajinskem arhivu Maribor so včeraj odprli zanimivo razstavo o arhitektu Janu Vejrychu, ki je avtor Narodnega doma, zgradba pa je hkrati tudi edini njegov objekt v tujini. Realizacije diplomanta Cesarsko-kraljevske češke tehnične visoke šole v Pragi s preloma 19. in 20. stoletja v njegovi domovini uvrščajo med najvišje arhitekturne dosežke. Razstavo sta pripravila arhiv in kulturno društvo Slovensko-češka liga Maribor, ki je tudi poskrbelo, da so se, potem ko so pred leti med prenovo Narodnega doma izgubili Vejrychovi načrti, v hrambo v Pokrajinski arhiv vrnile vsaj njihove kopije.
Jan Vejrych (rojen 1856. leta) je na Češkem ustvaril nekatere pomembne objekte, ki jih uvrščajo med najvišje dosežke v čeških deželah tedanjega časa. V drugi polovici devetdesetih let 19. stoletja je izstopal z nadpovprečno kvaliteto, v njegovem izrazu se je postopoma krepilo eklektično mešanje različnih stilov in navdiha. Dokumentiranih je 121 njegovih projektov in študij. Med najizrazitejše in nedvomno najbolj znane zgradbe sodijo hotel Pariz v Pragi, magistrata v Pardubicah in v Kladnu ter tri vogalne hiše na praškem Pariškem bulvarju.
Kot nam je povedala predsednica društva Eva Dvorakova, bi moral pripravo razstave o življenjskem opusu arhitekta v Mariboru izpeljati nekdo drug, a je zaradi zahtevnosti od prvotne zamisli odstopil. "Bilo je potrebno nekajkrat oditi v Jilemnico v Krkonoški muzej, kjer se je nahajala razstava o arhitektu, obiskovati arhiv muzeja arhitekture v Pragi, narediti izbor iz več kot 140 Vejrychovih načrtov Narodnega doma, urediti skeniranje, natisniti gradivo in ga vrniti v Pokrajinski arhiv v Mariboru, kjer so načrti nekoč bili, a so jih ob obnovi Narodnega doma založili. Sledili so pogovori z avtorjem raziskave, Janom Uhlíkom z Inštituta za zgodovino umetnosti pri Akademiji znanosti Češke republike v Pragi in z njim sem se dogovorila o prispevku za katalog in o uporabi njegovih fotografij za razstavo. Dogovoriti se je bilo potrebno tudi s Pokrajinskim arhivom Maribor za usklajen nastop, oblikovati in natisniti razstavno gradivo, urediti in postaviti katalog in vabila. In vse je padlo name. Ne vem, če je kdo še bolj prehodil praško četrt Josefov, kot sem jo jaz. Maturirala sem na srednji šoli, ki se nahaja v tej četrti, dnevno sem šla najmanj dvakrat po Pariškem bulvarju med tremi Vejrychovimi vogalnimi hišami. Na fakulteti sem delala kot vodič po Pragi. Letno sem s skupinami obiskala najmanj stokrat Starograjski trg, kjer se začenja Pariški bulvar. Vejrychova Cesarsko-kraljeva češka tehnična visoka šola v Pragi je tudi moja alma mater, diplomirala sem celo na enaki smeri kot on - na visokih gradnjah. Ob vsakem obisku Prage s soprogom parkirava v podzemnih garažah ob hotelu Pariz, ki ga je obnovilo podjetje Step mojega sošolca Jiříja Čápa," se spominja naša sogovornica, prepričana, da so z razstavo deloma vrnili tudi dolg do češkega arhitekta.
Kot zanimivost še zapišimo, da je imel v Narodnem domu od leta 1903 sedež Češki klub (Nacionalno društvo Čehoslovakov v Mariboru), iz katerega je izšla leta 1924 Jugoslovansko-češka liga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta