Umetnost na dopustu

Petra Vidali Petra Vidali
22.07.2019 15:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolj ko je umetnik razvpit, večja je verjetnost, da bodo ljudje klepetali in tvitali in da jih ne bo motilo, če bodo to počeli tudi drugi.
Arsana

Pretekli vikend je bila publika na (vsaj) dveh koncertih v Podravju menda preglasna. Nekdo je tvitnil, da se je na prvem koncertu festivala Arsana na Ptuju Stefan Milenković po prvem stavku prve skladbe ustavil "za kultiviranje klepetavega dela publike". Pojasnil je, da ljudje ob ozvočenju mislijo, da se jih ne sliši na oder. Pa kajpak se, klepetuljam je zagrozil, da sliši vsako njihovo besedo.
Kot poslušalko koncertov ali gledalko predstav in filmov me zelo motijo klepetulje vseh spolov, vsaj toliko pa tudi ljudje, ki med umetniškim dogodkom tvitajo ali počnejo z mobiji karkoli pač. Omenjena opazka je bila sicer napisana po koncertu, ampak prepričana sem, da je kdo občutil dolžnost, da poroča sproti. Ali pa da opravi kako drugo neodložljivo zadevo. Zadnjič je ena gospa v mariborskem Cineplexxu med prenosom baleta Petruška v koreografiji Edwarda Cluga iz Bolšoja prve pol ure mrzlično odgovarjala na mesidže in je bilo, dokler ni bilo nekomu dovolj, vsem okoli bolj nelagodno kot njej.
Ampak Stefan Milenković se ni zares razjezil, v bistvu se je potem menda pokazalo, da je to pač del zabavnega moderatorskega kramljanja. Del tega, zaradi česar ga ima publika rada in zaradi česar sploh ima tako široko publiko. Če bi samo odlično igral violino, je ne bi imel toliko. Ljudje pridejo, ker je zvezdnik, zvezdnik pa je, ker je zavestno iz sebe naredil zvezdnika. Nekoga, za kogar se ve, da ima "zelo nenavadne in adrenalinske konjičke" in da bo publiko tudi zabaval. In potem moraš pač vzeti v zakup, da se bo publika zabavala, ne? Bolj ko je umetnik razvpit, večja je verjetnost, da bodo ljudje klepetali in tvitali in da jih ne bo motilo, če bodo to počeli tudi drugi. Če se to dogaja v sklopu poletnih festivalov, pod zvezdami ali plastičnimi baldehini, se verjetnost, da bo umetniški užitek skaljen, multiplicira. Ne samo zato, ker med umetniškim dogodkom in okolico ni prave stene, ampak ker tudi publika dogodek dojema kot del dopustniške sheme, kot razvedrilno družabno priliko. Kdor se hoče umetnosti posvetiti bolj nemoteno, pač izbira drugačne formate prireditev. Seveda pa ves ta kontekst ne more spremeniti dejstva, da so nekateri ljudje brezobzirni v vseh kontekstih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta