Umrl je Max von Sydow

mh
10.03.2020 16:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Max von Sydow v Cannesu leta 2016
Guillaume Horcajuelo/EPA

Preteklo nedeljo, 8. marca, je v 91. letu umrl Max von Sydow, legendarni igralec predvsem iz filmov Ingmarja Bergmana. Igral je v kar enajstih Bergmanovih filmih, nepozaben je iz prizora šaha s smrtjo v ikoničnem Sedmem pečatu. Je tudi eden tistih evropskih igralcev, ki so v Hollywoodu nadaljevali z nezmanjšano močjo in prepričljivostjo. Videli smo ga lahko v kultnih ameriških filmih, kot so Izganjalec hudiča režiserja Williama Friedkina iz leta 1973, Posebno poročilo Stevena Spielberga (2002) in kot čemernega umetnika v Hannah in njeni sestri Woodyja Allena (1986). Z Davidom Lynchem je leta 1984 sodeloval pri filmu Peščeni planet. V zadnjem desetletju je igral v filmu Zlovešči otok Martina Scorseseja (2010) in znanstvenofantastični epopeji Vojna zvezd: Sila se prebuja (2015). Igral je do konca. Leta 2014 je posodil glas animirani seriji z najdaljšim stažem, Simpsonovim, leta 2016 pa je nastopil v treh epizodah ene najbolj priljubljenih televizijskih serij Igra prestolov, kjer je bil mistični trioki krokar.
Max von Sydow se je rodil leta 1929 v švedskem mestu Lund, v bogati družini. Študiral je na Kraljevi akademiji za gledališče v Stockholmu, od leta 1951 je igral v različnih švedskih gledališčih, med letoma 1955 in 1960 v Malmöju. Leta 1955 je spoznal Bergmana, začela sta skupaj v gledališču, nadaljevala pa s filmi, ki so za zmeraj zaznamovali svetovno kinematografijo. Podpisal je blizu 150 vlog in bil od začetka zrel karakterni igralec. Njegova mednarodna slava se je nesporno začela z vlogo v Izganjalcu hudiča.
Bil je dvakrat nominiran za oskarja, kipca pa ni nikoli prejel. Vloge v Sedmem pečatu in Bergmanovih mojstrovinah - Divje jagode, Obraz, Deviški vrelec, Obhajanci - pa bodo ostale kot izjemni igralski mejniki za vse čase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta