Umrl je slikar Franc Mesarič

pv
10.03.2020 17:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Mesarič v svojem ateljeju v devetdesetih letih 
Zdenko Kodrič

V 82. letu je umrl Franc Mesarič, cenjen in priljubljen prekmurski slikar, ki je bil med pionirji hiperrealizma in poparta v slovenski likovni umetnosti. Rodil se je v Makedoniji leta 1938, po končani gimnaziji v Murski Soboti je leta 1957 začel študirati na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Med njegovimi profesorji so bili France Mihelič, Slavko Pengov, Božidar Jakac, Riko Debenjak, Gabriel Stupica in Maksim Sedej. Pri Vladimirju Makucu pa se je priučil tehnike kopiranja srednjeveških fresk.
Kot je ob razstavi v Galeriji Murska Sobota ob umetnikovi 80-letnici povedal direktor galerije Robert Inhof, je Mesarič do svoje različice hiperrealizma prišel povsem spontano in neodvisno, ko je slikal izreze mesta Murska Sobota tako, kot jih je videl skozi okno ateljeja, stanovanja ali z delovnega mesta v Pomurski tiskarni, kjer je bil legendarni tehnični in likovni urednik. "Mesaričevo zanimanje vzbudijo tiste na videz nepomembne točke mesta, kot so Loterija, železniška postaja, gostilniški interjerji in novodobni mestni kubusi. To so tako vsakdanje in običajne lokacije, da človeku srečanje z njimi sploh več ne prihaja v zavest. Na Mesaričevih slikah so postale te lokacije potopljene v popolnoma odtujeno, osamljeno in neprijazno vzdušje. Slikar ni mehansko odslikaval stvarnosti, takšne, kot je bila, temveč je s svojimi slikami ustvaril svojo interpretacijo in občutenje te stvarnosti," je povedal Inhof. Mesarič se je strinjal in pritrdil, da je kljub pesimizmu ves čas upal, glede poparta pa poudaril, da je resnično ustvarjal povsem spontano, brez vplivov iz ZDA.
Leta 1980 je začel Mesarič slikati interierje ateljeja, sledila so raziskovanja asemblaža in nato geometrijskih abstrakcij, ki so proti koncu 20. stoletja našla svojo umiritev v ritmih ravnic, na začetku 21. stoletja pa je začel Mesarič slikati cikel Kopalcev. Umetnik je neutrudno slikal tudi pozneje, te slike pa po kustosovem mnenju predstavljajo svet, ki je postal za umetnika povsem tuj in nezmožen razumevanja.
Umetnik je prirejal samostojne razstave in sodeloval pri skupinskih, največ v domačem Prekmurju, v Galeriji Murska Sobota. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad doma in v tujini, med drugim leta 1998 nagrado Mestne občine Murska Sobota za življenjsko delo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta