V boju za kresnika le še peterica del

TJ.G.
23.05.2024 08:50

Med njimi tri nominiranke, ki se za kresnika potegujejo prvič, pisatelj z izkušnjo izbrane deseterice in avtor, ki je nagrado v preteklosti že prejel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čez mesec dni bo znano, kateri roman se bo letos povzpel na Rožnik
Profimedia

Žirija za nagrado kresnik je pred mesecem dni sporočila deset naslovov, ki jih je uvrstila v igro za naziv najboljši slovenski roman leta 2023. Zdaj jih je med deseterico ostalo le še pet, to so O vinu, kozah in drugih prevarah Borisa Kolarja (Goga), Pričakovanja Anje Mugerli (Cankarjeva založba), Težka voda Pie Prezelj (Goga), Tri barve za eno smrt Janje Rakuš (Litera) in Gral Vlada Žabota (Beletrina).

Kot pišejo na kulturnih straneh časnika Dela, ki podeljuje nagrado, je žirija v sestavi Igor Bratož, predsednik, Igor DivjakRobert KuretTanja Petrič in Igor Žunkovič izbirala v dveh krogih in je po besedah predsednika Bratoža v izbor uvrstila "izjemna, literarno relevantna in skrajno raznovrstna dela, katerih pripovedni svetovi segajo od davne preteklosti do individualnih usod zdajšnjosti: v teh knjigah so zgodbe o boju za življenje s svojim telesom, sočna, bonvivantska zgodovinska kriminalka, pripoved o posameznikovi neprilagojenosti v zadrtem tradicionalnem okolju, svetovljanski, refleksivno bogat meditativni traktat o edini nedosegljivi stvari, zgodba, ki jo pozabljena, obujena bitja in zgodovinske prikazni razpredajo o malikovalstvu, ljubezni in odrešitvi. Pet avtorskih svetov, ki bralcem vsak v svojem slogovnem zamahu ponujajo fantastično prepričljive uvide v condition humaine."

Za vse tri nominiranke je to prva nominacija za kresnika, Kolar se je do zdaj dvakrat uvrstil v deseterico, leta 2009 z romanom Iqball hotel (Obzorja) in leta 2022 s Potopimo Islandijo! (Goga), Žabot pa je kresnika že prejel, leta 1997 mu je to uspelo z romanom Volčje noči (Pomurska založba). Žabot sicer velja za idejnega očeta nagrade, še pišejo danes pri Delu.

V letošnji deseterici so bili zraven izbranih petih še romani Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti (Litera), Smrt, v temo zavita Samante Hadžić Žavski (LUD Literatura), Kenozoik Blaža Kutina (Goga), Toxic Eve Mahkovic (Beletrina) in Zakaj ima moj hudič krila Tereze Vuk (Beletrina).

Nagrado za roman leta bodo podelili v nedeljo, 23. junija, že tradicionalno na Rožniku. Avtor izbranega romana bo prejel nagrado v višini 7000 evrov bruto ter prižgal kresni ogenj.  Lani je slavil roman Ne bom se več drsal na bajerju Lada Kralja, ki je izšel pri Beletrini. Kralj je nagrado prejel posthumno, na Rožniku ju je prevzela njegova soproga Jožica Avbelj

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta